Viltpåkjørsler øker: NAF advarer

vinter trafikk

Over 9000 hjortevilt ble påkjørt av kjøretøy forrige vintersesong. – Nå kommer kulda og viltet trekker mer. Spesielt i distriktene er folk redde for å kjøre på vilt, sier rådgiver i NAF.

Hele 72 prosent av folk i distriktene er bekymret for å møte vilt på veien, viser tall fra NAFs Trafikantbarometer 2023. Og risikoen for viltpåkjørsler er aktuell. Statens vegvesen har de siste dagene varslet bilistene om økt fare for å møte på vilt i hele landet. Mer enn 9000 hjortevilt ble påkjørt forrige vintersesong.  

– Om vinteren er risikoen for å møte vilt spesielt stor. Viltet trekker mer i kulda, og salt på veiene kan føre til at de trekker ned på veier for å slikke salt, sier Svendsen.

Les også:  Landbruksdirektoratet: – Nok egg til jul

Mange steder er viltfare skiltet. NAF-rådgiveren sier det er viktig å følge med på skiltene og redusere farten når du kjører inn i et område med viltfare.  

– Beveg blikket og følg med på veiens sideterreng. Senker du farten med bare med ti kilometer i timen halverer man faren for en ulykke.  

NAF anbefaler også å dempe lysstyrken på de mange skjermene som er i moderne biler. 

Les også:  Kutte båtforsikringen i vinter? Ikke mye å spare

– Noen skjermer har nattinnstilling, men det er ikke alltid godt nok. Skru ned intensiteten slik at du bevarer nattsynet. Risikoen for å møte vilt er størst i skumring og når det lysner, sier Svendsen.

Om du skulle være så uheldig å kjøre på et dyr er det viktig å markere stedet og varsle politiet på 02800. 

– Ikke følg etter et påkjørt dyr. Dyret er med stor sannsynlighet skadet og kan gå til angrep. I tillegg gjør du jobben vanskelig for hunder som senere skal finne sporet etter dyret derom du har vært der før de kommer. Det beste du kan gjøre er å merke stedet der dyret gikk inn i skogen, sier Svendsen.

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

NAF ber også bilistene om å være varsomme med hvor de stopper etter en påkjørsel. 

– Stopp slik at du ikke er til hinder for annen trafikk, og ta på deg refleksvest. Om bilen ikke er kjørbar er det viktig at du markerer ulykkesstedet ved å sette ut en varseltrekant og at du kommer deg bort fra bilen, advarer NAF-rådgiveren.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.