Varm bil kan bli en dødsfelle

bil hund

Er du klar over at det kan bli kritisk for hunden å være igjen i en parkert bil – selv i skyggen og med 18 grader ute? Temperaturen stiger raskt i bilen og etter kort tid kan hunden bli varig skadet eller i verste fall dø.

Selv med et åpent vindu og i skyggen kan det gå galt. Med en utetemperatur på 18 grader tar det ikke lang tid før temperaturen i bilen er 38 grader, selv i skyggen. Med 20-22 grader ute kan temperaturen stige til 85 grader.

Les også:  Har solgt 75 000 rundstykker langs Nordlands veier

Heteslag kan oppstå når hunden blir innestengt i et varmt og trangt rom. Hunder med kort snute er ekstra utsatte og rammes raskere av heteslag enn andre hunder. Det starter ofte med at hunden puster og peser, som deretter går over i hyperventilering. Neste fase kan være besvimelse.

Ved for høy kroppstemperatur kan det oppstå alvorlige hjerneskader, skader på hjertet, tarmskader, lever- og nyreskader samt ulike blodforandringer. Mange hunder kan få behov for overvåking i flere dager og hundens prognose er usikker.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

Ideelt sett blir noen igjen i bilen for å se til at temperaturen er overkommelig. Hvis du må la hunden bli igjen, sørg for at bilen står i skyggen og har to eller fire vinduer åpne for gjennomtrekk. Legg også igjen mobilnummeret ditt i ruten. Se til hunden med korte mellomrom. 

Hvis du ser en hund som tilsynelatende har det for varmt skal du gjøre følgende:

  1. Send REGNR (mellomrom) og registreringssnummeret på kjøretøyet du ønsker å få informasjon om til 2282. På den måten kan du komme i kontakt med eieren og varsle.
  2. Hvis du ikke får tak i eieren, ring Politiet på 02800.
  3. Hvis du mener at det er kritisk for hunden kan du knuse ruten på bilen og ta ut hunden i skyggen. Kjøl den umiddelbart ned med kaldt vann.
  4. Kjør hunden til nærmeste klinikk eller veterinær. Hunden kan ha fått skader som ikke er synlige, men som har påvirket utover indre organer.
Les også:  Slik blir ladesommeren

Kilde: Agria Dyreforsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.