Undersøkelse avdekker: Mange nordlendinger har ikke råd til å leve sunt

grønnsaker

I en fersk undersøkelse oppgir 76 prosent nordlendinger at de skulle ønske de var mer fysisk aktiv. Mange sliter imidlertid med å snu livsstilen til det bedre og for 14 prosent nordlendinger er økonomien det største hinderet.

På vegne av Herbalife Nutrition har YouGov for syvende året på rad undersøkt nordlendingers forhold til trening og helse. Den viser at 31 prosent av befolkningen vurderer sin egen helse som dårlig, og at mange (36%) ønsker å forbedre den. Der tidsklemme og lav motivasjon tidligere ble oppgitt som hovedårsaker til at man ikke fikk til endringer, oppgir nå 14 prosent at økonomien hindrer de i å trene.

– Det er trist at mange opplever dette, og med tøffere økonomiske tider er det forståelig at man ikke prioriterer medlemskap på treningssenter, sier Åsa Lindstrøm, triatlet og nordisk ambassadør for Herbalife Nutrition, og legger til: 

Les også:  Vil ha samferdselssatsing i Ofoten

– Jeg tror vi må minne hverandre på at man hverken trenger dyrt utstyr eller fancy treningslokaler for å komme i litt bedre form. For mange av oss handler det heller om små grep i hverdagen – å gå en tur i nabolaget, ta trappene istedenfor heisen eller gå av én holdeplass lenger unna dit du skal.

Trening er imidlertid ikke det eneste hinderet. Hele 73 prosent nordlendinger oppgir også at de synes sunn mat er for dyrt. Lundstrøm tror særlig unge opplever dette som utfordrende, som fort kan ty til ferdigmat.

Les også:  – Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

– Det er en skummel utvikling at gode, sunne råvarer blir byttet ut med ultraprosessert mat, ikke bare av hensyn til tid, men også økonomi, sier Lundstrøm.

Hun oppfordrer nordmenn til å planlegge ukeshandelen godt, tenke over råvarer som kan brukes til flere måltider og børste støv av gamle kokebøker.  

– Bruk restemat for det det er verdt og forsøk deg på noen klassiske norske retter som kjøttkaker, lapskaus eller fiskegrateng; maten du vokste opp med, og som du kommer til å få lyst til å lage igjen. Det er enklere enn å lære seg noe helt nytt og sunnere enn ferdigvariantene, sier hun.

Som om det ikke var nok hindringer i veien for en sunnere og bedre livsstil, føler hver andre nordlending seg også forvirret av de ulike kostholdsrådene fra både myndighetene og media. 

Les også:  Flytrafikken i Nord-Norge: Tilbake til normalt etter fiberbrudd

– Jeg forstår godt at mange blir forvirret. Mest fordi det er så mye informasjon, både fra helsemyndigheter, matindustrien og fra alskens kjendiser. Det handler vel også her, som med trening, å finne sin egen gylne middelvei, sier Lundstrøm.

Hun oppfordrer videre til å begrense inntaket av søtsaker og spise variert i hverdagen.

– Det er ikke nødvendig å telle kalorier, men prøv å tilsette mer grønt og matvarer med næringsstoffer som er bra for deg på handlelisten. Også er det selvfølgelig greit å unne seg litt søtsaker og snacks inni mellom, avslutter hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.