Tidenes mulighet i år for landbruksnæringen i Nordland

nfk

Regiondirektør i Innovasjon Norge Nordland, Monica Ahyee, og fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland (KrF), jubler over dobling av rammen til landbruket i Nordland sammenlignet med 2021.

Landbruksmidlene til Innovasjon Norge Nordland er doblet på to år – fra 40 millioner i 2021 til 80 millioner i 2023. 

– Tar vi med resten av fjorårets ramme som ikke ble brukt, er vi nær 90 millioner til utviklingen av landbruket i Nordland. Dette gir oss en historisk mulighet, sier regiondirektør Monica Ahyee entusiastisk.

Les også:  Skole i Nordland: Nye rutiner etter funn av spionkameraer på toaletter

Innovasjon Norge og Nordland fylkeskommune samarbeider tett på landbruksfeltet. Fylkesråd for plan og næring Linda Helén Haukland (KrF) mener dette gir tidenes mulighet for landbruksnæringen.

– Landbruket er i stort behov for hjelp til gode utviklingsprosjekter innen både tradisjonelt landbruk og tilleggsnæringer. Gjennom satsingene på feltet i år har vi en historisk mulighet til å bidra til å snu den negative trenden i landbruket, sier fylkesråd Linda Helén Haukland.

Les også:  LESERINNLEGG: Stavrum sin kortsiktige miljøfiendtlige såkalte økonomiske samfunnsutvikling for Nord-Norge

Det nye i år er at ubrukt ramme ikke overføres til neste år. Dermed er det et ekstra stort vindu akkurat i 2023 for å dra nytte av midlene til landbruksnæringen. Endringene i maks investeringstilskudd er dessuten økt til førti prosent, med en maksgrense på 3,5 millioner kroner per prosjekt.

Prioriterte prosjekter for tradisjonelt landbruk er ut- og ombygginger fra båsfjøs til lausdrift, generasjonsskifte, alle typer prosjekter innen grøntsektoren som har et marked, økologisk produksjon, gjødselkjeller med fast toppdekke og prosjekter med økt andel av beite i fôrgrunnlaget og økt produksjon gjennom bedre utnyttelse av beiteressurser.

Les også:  Forsøksordning i Nordland har gitt 60 fagbrev

– Nå trenger vi at landbruksnæringen bruker denne muligheten til å utvikle landbruket i Nordland og søker hjelp hos landbruksansvarlig i kommunen eller direkte til rådgivere hos Innovasjon Norge i Nordland, sier Ahyee.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.