The Green Planet: Etter 26 år kommer BBC med ny dokumentar om planteriket

pr-o

I den nye serien The Green Planet, med sir David Attenborough, reiser han rundt i verden, fra USA til Costa Rica og Kroatia til Nord-Europa, for å utforske den imponerende planteverdenen. Serien, som har norgespremiere på BBC Earth 23. januar klokken 18:00, kan by på opplevelser fra et rikt planteliv som aldri før har blitt sett.

Planter lever hemmelige liv, men de er like aggressive, konkurranseinnstilte og dramatiske som dyr. De er låst i en kamp om liv eller død – for mat og lys. De tar del i heftige kamper for territorier, og prøver desperat å reprodusere og spre sine små. Ved bruk av ny filmteknologi og den nyeste vitenskapen, avslører The Green Planet en rar og vidunderlig verden av planter som aldri før er sett. 

− Det som er virkelig nytt med denne serien er at, i Privat Life of Plants som hadde premiere for 26 år siden, hadde vi stort og tungt utstyr vi måtte bære med oss. Nå kan vi ta kameraene med oss hvor som helst. Vi har muligheten til å gå inn i skogen, hvor du kan se planter vokse, slåss, flytte på seg, eller dø med sine naboer. På den måten vil seere tenke at disse organismene er akkurat som oss mennesker, sier sir David Attenborough.

Les også:  Ny lydbok: Bruker KI for stemmen til Kunt Hamsun i "Sult"

Planter som kveler andre planter
Gjennom fem episoder, vil vi lære mer om tropiske planter, vannplanter, planter gjennom sesonger, planter i ørkenen og planter rundt oss mennesker. Her finner Attenborough helt nye historier som gir oss en bedre forståelse for hvordan planter lever. Han møter de største levende plantene som har eksistert; trær som bryr seg om hverandre; planter som jakter dyr og en plante med det mest ondskapsfulle forsvaret i hele verden. 

Les også:  Lille Venn ute med låta "Just Like Me!!"

− Planter slåss med hverandre, de kveler hverandre. Og i denne serien kan man faktisk se at det skjer i virkeligheten. Du vet at planter ikke kan se, men her ser du at den prøver å finne sitt offer, og når det skjer, kveler den offeret, sier Attenborough.

En mer bevisst verden
Hele 26 år etter at The Private Life of Plants ble sendt på BBC One, ser vi nå hvordan vitenskap og teknologi har utviklet seg, og hvordan vår forståelse av planters oppførsel og samhandling har utviklet seg. The Green Planet er en stor lidenskap for Attenborough – serien sendes i en kritisk tid, der vår grønne verden står på randen av kollaps.

− Hele verden har plutselig blitt bevisst på planter. En bevissthet om hvor viktig den naturlige verden er for oss alle. En bevissthet om at uten planter hadde vi sultet og det hadde ikke vært mulig å puste, sier Attenborough.

Les også:  MUSIKK: Anna Kajander ute med albumet "Al Dente"

Planter agerer ikke alene. De danner relasjoner, som venner og fiender, med andre planter, dyr og til og med mennesker. Jo mer vi forstår plantene, desto mer skjønner vi at de gjør ting som vi tidligere har tenkt på som «dyriske handlinger». De teller, jakter, lurer, kommuniserer, beskytter og manipulerer for eget formål. I motsetning til hva man skulle tro, når planter og dyr interagerer, er det stort sett plantene som har styringen.

The Green Planet er en serie over 5 episoder som varer i 60 minutter og vises på søndager kl.18.00 på BBC Earth, fra og med den 23. januar. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.