– Tar bort arbeidsplasser

nfk

– Dette er ikke tiden for å kutte, men for å satse. Det sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll som kommentar på reduksjonen i bevilgningene til Innovasjon Norge.

I statsbudsjettet kutter regjeringen støtten til Innovasjon Norge, en av de viktigste virkemidlene for regional næringsutvikling, ifølge fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

– Dette er direkte umusikalsk. Norge er på tur ut av pandemien, og trenger de økonomiske støtteordningene som finnes mer enn noen gang, påpeker Norvoll.

Norvoll viser til at Høyres Jan Tore Sanner fremhever det han omtaler som vekstfremmende skattelettelser.

– Det er en fin måte å si at de aller rikeste i Norge skal få mindre skatt, mens kommunene og Innovasjon Norge får mindre penger. Det er talende for denne regjeringen at det er dette de prioriterer fremfor å mer penger til kommunen og til flere nye arbeidsplasser. Veksthemmende er nok mer beskrivende, argumenterer Norvoll.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Fylkesrådslederen mener det er underlig at de kutter pengene til Innovasjon Norge med over seks prosent. I en tid der Innovasjon Norge skal bidra til å skape nye grønne industriarbeidsplasser i hele Norge.

– Dette er et av statens og fylkeskommunens viktigste verktøy for næringsutvikling.  Da trenger vi trenger mer, ikke mindre penger til næringsutvikling. For som Innovasjon Norge sier selv: «Det nye grønne næringslivet kommer ikke av seg selv.», påpeker Norvoll.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

Med full fart inn i det grønne skiftet ville Norvoll heller økt støtten til Innovasjon Norge, heller enn det regjeringen gjør når de nå kutter. Norvoll mener det ville vært riktig å styrke den grønne industriveksten.

– I Nordland ser vi gode gryende eksempler på innovativ, grønn industriutvikling. Da framstår det derfor utrolig at man velger å kutte i et av de viktigste virkemidlene vi har for å skape arbeidsplasser og innovasjon. Samtidig sliter vi med høyere ungdomsledighet enn i andre deler av landet. Ved å øke potten, kunne man rettet inn noen av virkemidlene til å løse disse utfordringene, argumenterer Norvoll.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Norvoll viser til at det over år er kuttet kraftig i regionale utviklingsmidler.

– Dermed reduserer man en av de viktigste funksjonene fylkeskommunen er ment å ha etter regionsreformen. Nemlig å gi næringslivet gode vilkår for næringsutvikling basert på de regionale fortrinnene man har i hvert enkelt fylke. Ønsker man virkelig ikke å bygge opp rundt arbeidsplassen ute i fylkene? avslutter Norvoll retorisk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.