Strandryddeuka 2020 feires i Lofoten

plast søppel

I høst skal Hold Norge Rent ta igjen den tapte ryddesesongen og vårens ryddeaksjoner som pandemien satte stopper for. Nå er det tid for å rydde det som har kommet på avveie i løpet av vinteren, våren og sommeren. Hold Norge Rent har allerede fått en knallstart på første del av Strandryddeuka 2020 – her kan du se programmet videre!

Navnet til tross, Strandryddeuka varer i år hele to uker fra 5. september til 20. september. Hold Norge Rent har allerede arrangert flere ryddeaksjoner sammen med frivillige og samarbeidspartnere, og flere skal det bli!

Program Strandryddeuka 2020:

  1. – 13. september: I samarbeid med Friluftslivets uke har vi #turmedmening, og vi oppfordrer til turer i skog og mark med søppelplukking.
  2. – 19. september: Norges Seilforbund arrangerer Hold havet rent-uka en ryddekampanje spesielt for seilere i samarbeid med Strandryddeuka.
  3. september: Miljøagentene inviterer til rydding i forbindelse med barnas egen ryddedag. Kampanjen deres Beintøft tar opp temaet søppel, plast og resirkulering.
  4. september: Vil du være med å holde Innlandet rent? Hold Innlandet Rent og Dokkadeltatet Nasjonale Våtmarssenter inviterer til rydding i Innlandet.
  5. september: Bli med på Teinejakta i Lister-regionen. Les mer om hvordan du kan bidra her.
  6. september: Strandryddedagen 2020 feirer 10 års jubileum – høydepunktet i Strandryddeuka. Vi skal ha flere feiringer, blant annet i Lofoten.
  7. september: Marin forsøpling er et problem over hele verden, og den internasjonale strandryddedagen har mobilisert til opprydding verden over i 35 år. Organisasjonen Ocean Coservancy står bak tiltaket.
  8. september: Ta del i The Great Nurdle Hunt, en global kampanje som setter fokus på forsøpling fra plastpellets eller plastgranulat.
Les også:  Nordland skal samarbeide med Nedre Schlesien i Polen

Norges største ryddedugnad
Strandryddeuka er norges største kollektive ryddedugnad! Hvert år rydder flere tusen frivillige over hele Norge. Ryddingen foregår langs vassdrag, elver, innsjøer, på stier og langs kysten og i byrommet.

Lokale koordinatorer organiserer ryddingen lokalt sammen med Friluftsrådene, frivillige organisasjoner, avfallsbransjen og kommuner.

Lag din egen ryddeaksjon
Det er ikke så mye som skal til for å lage et vellykket ryddearrangement. Det viktigste er å tenke på ryddehansker og sekker, hvordan de frivillige skal komme seg til stedet, og hvordan dere skal håndtere avfallet i etterkant. Velg dere en dato som passer, og ta kontakt med deres lokale avfallsselskap for å avtale hva dere skal gjøre med avfallet etter ryddeaksjonen.

Les også:  Over 1 million til folkehelse i Nordland

Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr til alle som vil bidra! Finn ditt nærmeste hentepunkt for utstyret på www.ryddenorge.no eller bruk appen Rydde. La dere gjerne inspirere av årets temadager når dere velger dato for ryddeaksjonen!

I løpet av de to ukene har vi egne temadager knyttet til blant annet idrettslag, barnehager og skoler, arbeidsplasser, byrom, innland, dykking, mikroplast og strandrydding.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.