Stor støtte til PRIDE i Nordland fylkesting

nfk

Pride og skeives rettigheter er på sakskartet. SV, AP, Rødt og Venstre fremmet en uttalelse til støtte for Pride og kampen for likeverd og aksept.

Denne uken er Nordland fylkesting samlet til møte i Mo i Rana, og siden samlingen er midt i den internasjonale Pride-måneden sto selvsagt også Pride og skeives rettigheter på sakskartet. SV, AP, Rødt og Venstre fremmet en uttalelse til støtte for Pride og kampen for likeverd og aksept. Uttalelsen tar blant annet for seg forholdene for transpersoner fra Nordland som har svært lang reisevei til behandling, og ber regjeringa om å få på plass et mer desentralisert tilbud.

– Også i juni i fjor fikk vi fylkestinget med oss på en uttalelse om denne tematikken, og vi er veldig glade for at det også i år har bred støtte i mange partier. Det er fortsatt lang vei igjen før blant annet transpersoner i Nordland har et verdig tilbud, sier gruppeleder for SV Aase Refsnes.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

Ungdommens fylkesråd var i sin tale til fylkestinget på mandag opptatt av Pride, og fremhevet behovet for undervisning i skolen om seksuell identitet, seksualitet med mangfold, fokus på samtykke og gjensidig respekt. Leder av ungdommens fylkesråd i Nordland, Håvard Bergseng Rødsand sier at ungdommens fylkesråd setter pris på uttalelsen, og at de håper at Nordland fylkeskommune tar enda mer ansvar for de som identifiserer seg som LHBTQ+ blir godtatt som den de er.

-Vi håper at gjennom utdanning som fremmer egen identitet, at de innenfor LGBTQ+ får den behandlingen de trenger og at alle føler seg trygg på å være seg selv, at vi kan skape et fantastisk fylke for alle. Happy pride! sier leder Håvard Bergseng Rødsand.

Uttalelsen fremhever at Nordland skal være et inkluderende samfunn å bo i for alle.

– Det er viktig at fylkestinget i Nordland viser støtte til Pride og arbeider for et inkluderende og likeverdig samfunn der alle er akseptert uavhengig av hvem de elsker, sier APs Linda Veronica Eide.

Les også:  3 millioner ekstra til Nordlandsmuseet i Bodø

Det uttrykkes også bekymring for den internasjonale situasjonen med kraftige angrep på rettighetene til LHBTQ+-personer.

– At det skal være nødvendig å markere Pride er trist, men det er høyst nødvendig. At folks legning brukes mot dem er for meg uforståelig. Men det skjer, hver dag. Også i Nordland. Derfor må vi fortsette å støtte denne kampen, sier gruppeleder for Venstre Arne Ivar Mikalsen.

Partiene uttrykker glede over at Pride markeres stadig flere steder i Nordland.

– Jeg gleder meg veldig til å delta på den første Pride-feiringen i Mosjøen til helga, og i disse dager markeres det også på Hemnes og i Bodø, det er veldig fint. Det er et sterkt signal at Nordland fylkesting løfter vilkårene for transpersoner i Nordland inn til regjeringa i denne uttalelsen, og jeg håper at det vil bidra til et bedre tilbud for disse innbyggerne, sier leder i Nordland SV Åshild Pettersen.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

Uttalelsen viser også til at mangfoldsperspektivet bør være et gjennomgående perspektiv i arbeidet for tilflytting og mot fraflytting i Nordlandsregionene.

– Vi mener det er veldig viktig at politikere viser sin støtte til Pride og kampen for likeverd og respekt for alle, offentlig og samlet. Dette omhandler mennesker i alle samfunnslag og områder, hele året rundt og Nordland er et langt fylke der det må jobbes med utfordringer knyttet til avstander og trange rom i små samfunn. Flagging er flott, men det er ikke nok. Vi må også ta et opprør med bygdekultur som gjør at unge og voksne blir møtt med fordommer og trusler som henger tilbake i fortiden, sier Rødts Camilla Tranås Kristiansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.