Nordlandskommune vil ha innovasjonsforslag: Sortland vil vende seg tilbake mot havet

pressenytt

Med en dynamisk og bærekraftig sjøfront mot sundet ønsker Sortland å være et regionsenter for fremtiden. Nå skal lokale og nasjonale innovasjonsmiljøer hjelpe kommunen med å mobilisere alle gode krefter.

Når fremtidens sentrum skal bygges i Sortland, er samskaping avgjørende. Gjennom en designdrevet innovasjonsprosess skal innbyggere, næringsliv, ildsjeler, grunneiere og kommunen utforske hvilke muligheter som oppstår når land møter vann, forteller Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA). Hun er ansvarlig for Gnist, et designdrevet innovasjonsprogram for distriktskommunene.

– Mange steder i Norge lider av tilfeldig og dårlig sentrumsutvikling. Med denne innovasjonsanskaffelsen tror jeg både Sortland og andre kommuner over hele landet vil motta svært verdifulle innspill til hvordan de kan bygge ned siloer og utvikle bærekraftige og attraktive sentrumsområder som alle tjener på, sier hun.

Les også:  Møbelringen inntar Vesterålen

– Sortland har gradvis vendt ryggen til sundet og snudd seg med ansiktet mot veien. Nå ønsker vi å vende tilbake mot havet som har vært så viktig for Sortland opp igjennom historien. Jeg håper eksterne krefter nå kan utfordre tradisjonelle tankemønstre og gi oss spennende løsninger i møtet mellom land og vann, sier Kristine Røiri, kommunearkitekt i Sortland kommune.

Sortland er blant de 11 kommunene som ble valgt ut til å delta i årets program. Kommunens utfordringer blir nå utgangspunkt for en innovasjonsanskaffelse. Fristen for å sende inn tilbud er 11. april 2022. Leverandørene som velges ut mottar 300 000 kroner til gjennomføring av en designdrevet innovasjonsprosess sammen med kommunen.

Les også:  Nordlendinger trenger julemusikk: I år blir julestemningen ekstra viktig

– Vi kommer ikke videre ved å fortsette i det samme tradisjonelle tankesporet. Gjennom Gnist ønsker vi å lære oss ny metodikk for samskaping med innbyggerne og andre interessegrupper. Sjøfronten ut mot sundet blir en arena for å prøve ut dette i praksis, sier kommunedirektør Rita Johnsen.

Det er DOGA og Nordic Edge som står bak innovasjonsprogrammet Gnist, som nå inne i sitt tredje virkeår.

– Gnist hjelper kommunene til å ta tak i utfordringene sine og snu dem til muligheter og nyskaping. Målet er å utvikle nyskapende ideer og konsepter som legger til rette for nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i distriktene, sier Malin Kock Hansen i DOGA.

Les også:  Satser blått ved Kleiva

Hun legger til at design og arkitektur passer svært godt for denne type problemløsning.

– Det handler om å kartlegge behov, muligheter og ressurser i tett dialog med kommunen, innbyggere og lokalt næringsliv, for å forstå forskjellige perspektiver og se ulike behov i en sammenheng. På den måten får vi mer treffsikre og levedyktige løsninger, sier Kock Hansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.