Stadig flere vannskader – Vil stanse utviklingen med ny duppedings

sparebank1

Gamle rør og tilbakeslag i avløp er hovedårsakene til at antall fukt- og vannskader stiger år for år. Den snørike og kalde vinteren vil gi enda flere skader.

SpareBank 1 Forsikring har de siste tre årene registrert nesten 30.000 vannskader på bygninger og innbo. Da er ikke skader forårsaket av ekstremvær tatt med, heller ikke vinterens frostskader. Skadene har en verdi på nærmere én milliard kroner.

– Vi ser er en økende trend, og fukt- og vannskader er grobunn for sopp og råteskader som gjerne er resultatet av mer langvarig fukt eller vannpåvirkning, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Tall fra hele bransjen, som Finans Norge har oversikt over, viser samme trend. I vinter har det vært unormalt kaldt flere steder i landet og SpareBank 1 Forsikring forventer å få meldt inn mange vannskader grunnet frost og snøtining utover sommeren. I starten av mai er det meldt flere frostskader for 2018 enn i 2015, 2016 og 2017 til sammen.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Frost er én årsak, men det er slitasje og gamle rør og vannsystemer som har forårsaket flest vannskader de siste årene, sier Nielsen.

Vil stanse utviklingen med tilkoblede enheter
SpareBank 1 Forsikring går nå i gang med å teste ut smarte duppedingser tilkoblet Wi-Fi. Disse varsler deg dersom du har en pågående fuktskade eller om røykvarsleren utløses.

– Ny teknologi gjør at vi kan bevege oss fra skadehåndtering til skadeforebygging. Vi ønsker at folk skal bli varslet før de får problemer og i det minste tidlig nok til å begrense et skadeomfang, sier Nielsen.

Les også:  Spar penger: Dette kan du gjøre med middagsrestene

Fuktmåleren er tilkoblet Wi-Fi og varsler deg dersom vannet fryser, eller du har fuktproblemer eller en pågående vannskade på gang. Slik kan du oppdage og begrense skader tidlig.

– Vi tror dette vil fjerne mange av våre kunders bekymringer, sier Nielsen

Må gjøre det enkelt å være trygg
SpareBank 1 Forsikring har de siste tre årene registrert nærmere 10 000 skader forårsaket av brann, sot eller røyk, uten å regne med skader forårsaket av ekstremvær. Mange tilfeller har årsak i kortslutning, gnist i elektrisk anlegg eller selvantennelse.

– Alle ønsker å bli varslet raskt, for eksempel om barna er alene hjemme. Med den tilhørende appen kan du selv velge hvem som skal bli varslet om røykvarsleren utløses, ikke bare familien, men for eksempel naboen, sier Nielsen.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Testen med smartbatteri og fuktmåler er tuftet på blant annet innsikt SpareBank 1 Forsikring har samlet om hvilke bekymringer kundene har og hvilke data de synes det er greit å dele med oss.

– Vi må gjøre det enkelt å være trygg. Slike løsninger gir færre skader og økt trygghet for hele familien, samt færre skadeutbetalinger og mer bærekraftig atferd, sier Nielsen.

Testen starter i juni og et par hundre norske hjem vil være delaktige i testingen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.