Sommerens farlige feller for hunder: Eksperten advarer

bil hund

Sommer og sol byr på farer og utfordringer for hunder og eiere. Mustis hundeekspert, Magda Nawrocka, advarer om de skjulte truslene og gir viktige råd til hundeeiere for å sikre at våre firbente venner har en trygg og behagelig sommer.

Årets første tropenatt i Norge er allerede et faktum, og når temperaturene stiger og solen skinner, er det på tide å øke bevisstheten om risikoene som kan påvirke hunders helse. Ifølge Den store kjæledyrundersøkelsen 2023, en undersøkelse utført av Kantar på vegne av Musti, har hele 49 prosent av norske kjæledyreiere hunder.

Magda Nawrocka har en mastergrad i dyreavl fra Warsaw University of Life Sciences, med ett års etterutdanning innen adferd og genetikkstudier for hund. Hun uttrykker bekymring for de potensielle truslene som kan påvirke hundens helse og velvære i løpet av sommeren.

– Som hundeelskere må vi være bevisste på farene som hunder kan møte om sommeren. Det er avgjørende å gjenta advarslene om å skåne hunder for varmen, spesielt nå som antallet nye kjæledyreiere har økt som en følge av pandemien. Ved å informere og skape bevissthet kan vi sikre at hundene får en trygg sommer, og unngå potensielle helseproblemer, sier Nawrocka.

Les også:  Helsemessige fordeler med Airfryer

Les hundeekspertens advarsler:

Livsfarlig: Aldri etterlat hunden i en varm bil

Aldri etterlat hunden i en parkert bil, selv med vinduet åpent. Temperaturen i bilen kan stige raskt og utgjøre en livstruende situasjon for hunden. Sølvduk og burvifte kan være fint å ha med på biltur.

Unngå overoppheting

Selv om hunder kan nyte å sole seg, kan overoppheting være en reell fare. Magda anbefaler hundeeiere å tilby skyggefulle områder for hvile og å unngå lange turer mens stolen står på sitt sterkeste.

Pusteproblemer: Hunder med kort snute er mer utsatt i varmen

Bruk kjølematte eller -vest på varme dager. Spesielt hunder med kort snute kan ha utfordringer med pusten i varmen. Dette gjelder hunderaser som fransk bulldogg, mops og boston terrier. Musti selger kjølematte som kan være godt for hunden å sitte på.

Les også:  Ny undersøkelse: Lite elektronisk likestilling i parforhold

Unngå dehydrering

Vær sikker på at hunden alltid har tilgang til friskt vann, spesielt under utendørsaktiviteter eller på reise. Ta med en sammenleggbar vannskål og gi hunden regelmessig vann for å unngå dehydrering.

Beskytt potene mot brannskader

Asfalt og sand kan bli svært varmt om sommeren og kan føre til alvorlige brannskader på hundens poter. Magda anbefaler å gå på gresskledde områder for å beskytte potene mot varme overflater. Gå helst tur tidlig på morgenen eller om kvelden.

Flåttfaren: Ta de nødvendige forebyggende tiltakene

Sommeren er høysesong for flått og lopper. Det er viktig å sørge for at hunden er beskyttet med riktig forebyggende behandling for å unngå ubehagelige bitt og infeksjoner.

Ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig

Skaff deg dette i butikk eller nettbutikk.

Vær reiseklar: Pass på pass, vaksinering og ormekur ved utenlandsreiser

Les også:  Ulovlig ATV-bruk under jakt skal stoppes

Sørg også for at du er kjent med lokale lover og regler.

Selv hunder som er gode svømmere kan få panikk i vannet og raskt bli utmattet og nedkjølt. Den største risikoen til sjøs er faren for å miste kjæledyret vårt når vi beveger oss i en viss fart. Det kan ta lang tid å snu og komme tilbake til et sted hvor vi har mistet hunden. En redningsvest kan være avgjørende i en slik situasjon, da den kan redde liv og hjelpe oss å lokalisere hunden. I tillegg gjør et håndtak det betydelig enklere å plukke opp hunden. Velg derfor en vest med håndtak på ryggen.

– Med sommerferien rett rundt hjørnet og med 20 prosent som kun ønsker å reise til steder der kjæledyret kan være med, er disse rådene ekstra verdifulle nå, avslutter Nawrocka.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.