Fyrverkeri forårsaker hvert år alvorlige personskader. Nyttårsaften i fjor ble det registrert 9 øyeskader og 55 personskader i forbindelse med fyrverkeri. De tre siste nyttårsfeiringene har 30 personer fått øyeskader. Ingen av disse brukte beskyttelsesbriller.
– Det er betenkelig at mange fremdeles ikke bruker beskyttelsesbriller under oppskyting på nyttårsaften. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller. Det er en billig forsikring, og skulle noe skje kan de redde synet til en som blir truffet i ansiktet. Også ved bruk av stjerneskudd bør man bruke beskyttelsesbriller, slik at barna ikke får gnister i øynene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
Før pinnerakettforbudet i 2008 var antallet alvorlige øyeskader i snitt vel 20 per år. De siste fem årene har i snitt 14 personer fått øyeskader årlig ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften, viser tallene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.
Fyrverkeri og alkohol er en farlig cocktail
I statistikken for nyttårsaften i fjor kommer det også frem at personskadene gjelder fingre, ansikt, hørsel, øyne, m.m. Menn er overrepresentert blant de som blir skadet av fyrverkeri hvert år.
– Det overrasker ikke, menn har en tendens til å ta styringen når det kommer til bruk av fyrverkeri. Så vet vi fra tidligere at mange personskader skjer idet folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand. Alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail, og hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann- og personskader. Vi ville trolig fått langt færre fyrverkeriskader dersom folk visste hvor farlig fyrverkeri egentlig kan være, ikke minst dersom man er beruset og skal bruke fyrverkeri. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier Brandeggen.
Fjern restene med en gang
Fyrverkeri er eksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader. Ikke alt trenger å antennes, og mange barn finner rester etter fyrverkeri dagene etter nyttårsaften.
– Husk at det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskytingen, og ikke glem å rydde. Mange barn finner rester av fyrverkeri dagen etter, og de kan også finne deler som ikke er antent. Alle voksne bør derfor rydde opp etter seg når de har skutt opp fyrverkeriet, slik at ingen skader seg på noe som ligger igjen, sier han.
Slik får du en tryggere nyttårsfeiring:
- Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at alle bruker de.
- Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
- Les bruksanvisningen nøye før bruk.
- Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
- Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
- Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
- Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
- Hold god avstand fra oppskytingen.
- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
- Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
- Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.