Forslaget til ny inkassolov svir for bransjen og de som sliter mest

skatt

En rapport med forslag til ny inkassolov foreslår opptil 50 prosent reduksjon i inkassobyråenes inntekter, i tillegg til en rekke økte krav til bransjen. Forslagene til kutt innebærer en usikker fremtid for inkassobransjen.

I over ett år har den regjeringsnedsatte arbeidsgruppen jobbet med forslag til endringer av dagens inkassolov. Lovforslaget reduserer særlig gebyrene for forbrukere som gjør opp saken sin tidlig i inkassoløpet, og de som har pådratt seg småkrav fra eksempelvis en ubetalt bompassering.

− Arbeidsgruppen har gjort en grundig jobb med lovforslaget, som harmonerer bedre med tiden vi lever i og tar større hensyn til de som skylder penger. Utfordringen er at kuttene er så dramatiske at de truer bransjens fremtid, sier leder i Virke Inkasso, Aleksander Holand Nordahl.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

Virke Inkasso representerer et flertall av selskapene som tilbyr inkassotjenester i Norge, og har vært representert i arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten sammen med Finanstilsynet, Finans Norge, Forbrukerrådet og Justis- og beredskapsdepartementet.

− Forslaget legger opp til et bedre forhold mellom ubetalte regninger og inkassogebyret. Vi i inkassobransjen stiller oss bak rapporten, men frykter at den vil ramme inkassobyråene så hardt at det blir mindre ressurser til å følge opp de som virkelig trenger det. Derfor ber vi nå om at forslaget sendes på høring og utredes grundig, sier han.

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Frykter konsekvensene
Forslaget til ny inkassolov ble overlevert fra arbeidsgruppen til nyutnevnt justisminister Monica Mæland (H) mandag formiddag. Dersom forslagene i rapporten blir vedtatt på Stortinget, vil inntektene til inkassobransjen kuttes med opptil 50 prosent. Samlet har inkassobransjen i dag et overskudd på 16 prosent, viser tall fra Finanstilsynet.

− Det er ikke vanskelig å skjønne at dette vil medføre nedskjæringer, tap av arbeidsplasser og konkurser. I ytterste konsekvens kan forslagene ramme så hardt at norske virksomheter vil bli mer forsiktige med å tilby forbrukere kjøp på kreditt, et system inkassobransjen er en viktig del av, sier Holand Nordahl.

Til tross for konsekvensene for inkassobransjen mener Holand Nordahl det var riktig å være med på utformingen av rapporten. Han peker på at dagens inkassolov er fra 1989, og trenger en modernisering.

Les også:  Mittanbud innfører verifisering med BankID

− Vi har strukket oss langt for å få til et fremtidsrettet lovforslag. Nordmenn flest er flinke til å betale regningene sine i tide. Tilliten mellom forbrukerne og bedriftene er blant de høyeste i Europa og det gjør at de aller fleste kan ta opp kortsiktig gjeld for å håndtere uforutsette utgifter i hverdagen. Dette er viktig å ta vare på. Nå må vi få visshet rundt konsekvensene av forslagene, avslutter Holand Nordahl.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.