Ikke fare for boligkrakk

eiendom bodø

4 av 10 forventer høyere boligpriser det neste året, viser en ferske undersøkelse. Det er på samme nivå som i juni, men langt færre enn i mars hvor BoligMeteret viste at hele 67% mente prisene ville øke det kommende året.

– Dette gjenspeiler at prisveksten også i Nord-Norge er lavere enn den har vært tidligere år. Vi forventer at prisveksten fremover vil være svakere enn før, men det er viktig å påpeke at det er ingen fare for boligkrakk i Nord-Norge, sier administrerende direktør Kristin Amundsen i EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

Lave renter har gjort det gunstig å låne, noe som gjorde at boligprisene vokste sterkt. Derfor innført myndighetene nye boliglånsforskrifter ved årsskiftet.

Les også:  Nordland fylkeskommune: Taktskifte med disponering av 32 milliarder

– Selv om antall boliger for salg i nord er nokså likt de foregående tre årene ser vi at prisutviklingen er svakere. Vi mener derfor myndighetenes mål om å dempe prisveksten med nye regler har fått ønsket effekt, forklarer Amundsen.

Samtidig påpeker hun at utover dette er det ikke tydelige tegn på at boligprisene skal synke i Nord-Norge. Den økonomiske veksten i Norge er bedre enn på lenge, og undersøkelsen viser en gryende optimisme på vegne av norsk økonomi. Antall boliger lagt ut for salg har vært nokså likt de siste tre årene.

Les også:  Røykvarsler og pulverapparat: - En veldig billig livsforsikring

Raske boligsalg i Bodø

En tydelig trend har likevel endret seg – flere ønsker å selge før de kjøper.

– Her ser vi at Bodø går mot strømmen, hvor hele 45 % oppgir at de vil kjøpe før de selger. Dette henger nok sammen med at boligmarkedet i Bodø skiller seg ut, sier Frode Hansen i EiendomsMegler 1 i Bodø.

I snitt tok det i august bare 22 dager å selge bolig i Bodø, mot et nasjonalt snitt på 39 dager. Leilighetene ble solgt etter bare 17 dager.

Les også:  – Dropp Nord-Norgebanen

– Det er ganske ekstremt! Derfor er vi glade over at tilbudet ser ut til å øke fremover, sier Hansen.

Totalt er det så langt i år lagt ut 172 boliger for salg i Bodø, mot 106 i fjor. Hansen tror de som skal selge bolig i byen må belage seg på at det etter hvert vil ta noe mer tid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.