Tørrkoking: Slik unngår du full fyr i romjula

frende

Flest boligbranner i Norge skjer i desember og januar. – Mange julebranner starter på kjøkkenet.

Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

– I jula vil vi at alt skal være perfekt, men det går over stokk og stein hjemme hos en hel del hvert år. Stress gjør at mange glemmer mat på platetoppen i jula. Det meste du har i panna kan ta fyr og hvert år ser vi hus som blir totalskadet, sier Øren.

Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen. Antent fett og matvarer i panner og gryter er hovedårsaken.

– Typisk for jula er mange smultbranner, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med at folk stresser for å gjøre alt klart. De fleste komfyrbranner skyldes at vi glemmer oss, ikke at det er noe feil med apparatet, sier branneksperten. 

Les også:  Langsiktig pilegrimssatsning gir gode resultater

Høytid for husbrann 
Desember og januar er kjent som brannmåneder her til lands.

– Det er kaldt og mørkt ute og vi skal kose oss maksimalt inne. Samtidig lager vi mye fet mat, inviterer folk på besøk, tenner masse stearinlys, setter brennbare dekorasjoner på bordet, og fyrer kraftig. Alt dette er brannfarer som krever at du følger litt ekstra med, sier Øren. 

Les også:  Singel i 2023: Disse trendene bør du få med deg!

Øysteins beste råd for å unngå julebrann:

  • Ikke bland levende lys, fyring i ovnen og matlaging med mengder alkohol
  • Ikke la små barn og kjæledyr være alene rundt levende lys og brennbare dekorasjoner
  • Ikke la stearinlys stå på i rom du ikke oppholder deg i
  • Følg med når du lager mat og ha det ryddig rundt platetoppen

Komfyrvakt kan være redningen 
Komfyrvakt er en god løsning for å få bukt med tørrkoking.

– Da er det en sensor som følger med på kokeplatene dine. En alarm blir utløst og hvis du ikke tar grep kutter den strømmen til komfyren. Det er påbudt installert i alle nye boliger, og når du moderniserer det elektriske anlegget, sier Øren.

Les også:  Dette er mattrendene i 2023

Han har to tips til hva du bør ha i nærheten når du lager julemat, og resten av året.

– Ha et brannteppe og en skumboks i nærheten. Hvis det brenner i panna kan du bruke skummet til å slukke og legge teppet over etterpå. Du kan også legge lokk på, eller bruke brannteppe rett over for å kvele flammene, sier Øystein Øren i Frende. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.