Disse distriktskommunene er på elbil-toppen

vinter biler

Det er fortsatt folk i byene som kjøper flest elbiler – men noen distriktskommuner skiller ut. – Det er de rikeste distriktskommunene som kommer høyest opp på elbil-lista, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

NAF har gått gjennom tallene for elbilsalget i alle norske distriktskommuner de siste seks årene.

– Oppdrettskommunen Austevoll og hyttekommunen Nesbyen har begge et høyere elbilsalg per innbygger enn Oslo. Averøy, som er en av Norges største oppdrettskommuner, kommer høyt på lista, det samme gjør kraftkommunen Gloppen. Det gjør også gasskommunen Aukra, fiske- og oljekommunen Austrheim og alpinkommunen Hemsedal, sier Braadland.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

I alle disse kommunene er det solgt over 50 nye elbiler per 1000 innbyggere, når man ser salgstallene for de siste seks årene samlet, alt ifølge tall som er samlet inn av Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).

Blant kommunene med lavest elbil-salg finner man flere Finnmarks-kommuner, som Kautokeino, Kåfjord og Nordkapp.

NAFs gjennomgang av elbilstatistikken viser at Bærum fortsatt troner på toppen av alle landets elbilkommuner, tett fulgt av flere andre kommuner rundt Oslo.Siden 2017 er det solgt over 22 000 nye elbiler i Bærum.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Det er mer enn det er solgt i alle distriktskommunene til sammen. Selv når man korrigerer for det høye innbyggertallet er det Bærum som kommer ut som landets elbil-kommune nummer én, sier Braadland.

Deretter følger Nordre Follo, som består av de tidligere kommunene Ski og Oppegård, og deretter Lørenskog.

– Vi ser tydelig at elbil blitt en tidlig favoritt i områder hvor det er mye penger, eller hvor det er mye pendling og bompenger – eller begge deler, sier Braadland.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

De siste fem årene er det solgt 435 000 nye elbiler.19 636 av disse er solgt i en distriktskommune.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at for de 10 prosent av husholdningene med høyest inntekter er tre av fire nye biler en elbil. For husholdninger med de 10 prosent laveste inntektene er 65 prosent elbiler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.