Sikker kortbruk på Black Friday og i julehandelen

forbrukslån

Blir du fristet av alle tilbudene på nett om dagen? Da er det greit å vite at den sikreste betalingsmåten er med kredittkort. Den amerikanske tradisjonen Black Friday har for lengst blitt stort også her i Norge og julehandelen er offisielt i gang. Tall fra tidligere år viser at kortene går varme i denne perioden.

Netthandel er både enkelt og effektivt, og etter noen få tastetrykk kan du få varer levert hjem til deg. Ved handel på nett betales varene som regel på forskudd, så for å minimere risikoen for svindel er det lurt å ikke betale direkte fra bankkontoen. Da står du ikke alene som juridisk ansvarlig for transaksjonen og alene i en eventuell klagesak eller med et krav om tilbakebetaling om varen ikke blir levert.

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

Mulighetene for å få pengene tilbake er større om du bruker kredittkort fordi transaksjonen omfattes av regler om kredittkjøp i Finansavtaleloven (paragraf 54b). Legg særlig merke til at loven slår fast at kredittyter (i hovedsak banken) har det samme ansvaret som selgeren.

Hvordan handle sikkert på nettet?

Sjekk at butikken er seriøs og til å stole på. Undersøk andres erfaringer med nettbutikken, f.eks. i ulike forum, og sjekk om butikken har lagt ut kontaktinformasjon. En seriøs selger er ikke redd for å bli kontaktet.
Hvis du er usikker på om en nettbutikk er seriøs, ta kontakt med butikkens kundeservice ved å ringe eller sende e-post. Får du ikke svar, så vurder andre butikker.
Sammenlign gjerne priser i flere butikker. Tjenester som Prisjakt.no sammenligner priser i mange nettbutikker for deg.
Vær forsiktig med tilbud som virker for gode til å være sanne. Unormalt gode tilbud er et knep svindlere bruker for lure ut personinformasjon.
Gi ikke ut mer informasjon enn du må, da minsker du risikoen for svindel.
Sjekk sluttsummen før du betaler. I noen butikker legges det til ekstra avgifter eller frakt. Bestiller du fra utlandet så blir det lagt på moms i Norge om verdien av varene og fraktkostnadene er høyere enn 350 NOK (gyldig per 12. desember 2017). I tillegg legges det til toll på noen varer, så sjekk dette ut før du bestiller for å unngå ekstraregninger når du får varen.
Før du skal betale, sjekk at du er på en sikker betalingsside. Sjekk om det står https før nettadressen (url’en) og se etter hengelås symbolet. Finner du dette krypteres betalingsinformasjon du sender.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Kilde: EnterCard

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.