1 av 3 har aldri prøvd et brannslukkingsapparat

frende

Ny undersøkelse om brannsikkerheten i norske hjem skremmer. – 30 prosent ikke vet hva de skal gjøre hvis det brenner og tiden er knapp, sier brannekspert.

Det er den ferske Frendeundersøkelsen utført av Norstat som avdekker at langt fra alle har prøvd et brannslukkingsapparat i løpet av livet.

– 1. desember er det røykvarslerdagen og mange er flinke til å bytte batteri, men det hjelper ikke å våkne hvis du ikke kan bruke slukkeren til å få deg og dine trygt ut. Det skremmer meg at vi har så lite kunnskap om en så viktig livredder, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

Sjekk disse to tingene i dag 
Branneksperten oppfordrer alle til å sjekke to viktige ting hjemme i god tid før jul.

– Desember er den store brannmåneden og da er det viktig å vite at brannsikkerheten er så god som mulig hjemme. Derfor håper jeg alle skifter batteri i røykvarslerne sine nå og sjekker at brannslukkeren er intakt. Det tar få minutter, sier Øren.

– Enten du har skum- eller pulverapparat, må du sjekke trykket. Sjekk at pila står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet virker helt og at forseglingen er intakt, sier branneksperten.

Les også:  1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret.

– Men ta gjerne sjekken utendørs. Apparatet kan utløse seg ved en feil og det gir skader som er vanskelige å fjerne, sier Øystein Øren.

Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år. 

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

Oppsøk åpen dag på brannstasjonen nær deg 
Hvert år har brannstasjoner over hele landet åpen dag.

– Sjekk når en slik dag er i nærheten av deg. Da kan du få se hvordan utstyret fungerer. Du bør også sjekke ha brannøvelse i hjemmet, sammen med hele familien, et par ganger i året. Slik at alle vet hvor rømningsveiene er og hvordan de fungerer, sier Øystein Øren i Frende. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.