Slik unngår du konflikt med naboen på nyttårsaften

fyrverkeri

Nyttårsaften er en av årets store festdager. Dessverre kan god stemning på nyttårsfesten lett ende i dårlig stemning med naboen. Dette er rådene til deg som inviterer til nyttårsfest.

Bor man i borettslag eller sameie, er sjansen stor for at man bor tett på naboene. Både borettslagsloven og eierseksjonsloven setter grenser for hvilke ulemper man kan påføre sine naboer. Husordensreglene har også ofte regler om når det skal være stille om kvelden.

– Det er forskjell på hva som er akseptabelt støynivå på nyttårsaften og på en vanlig dag. De fleste markerer overgangen til et nytt år på en eller annen måte, og at naboens gjester blir værende en stund etter midnatt må være innenfor grensene. Det er de urimelige ulempene loven forbyr, sier Line Bjerkek, advokat i NBBL.

Les også:  LESERINNLEGG: Bibliotek = bolyst

Og det er selvfølgelig en grense for alt. Dersom festen varer til langt ut på morgenkvisten, med musikken på full guffe og ropende gjester på balkongen, kan det anses som mislighold. Det gir boligselskapet anledning til å iverksette tiltak mot den som bråker.

– Mange konflikter rundt husbråk skyldes rett og slett ubetenksomhet, så ikke glem at du har naboer rundt deg. Får du klager bør du se om det er noe du kan gjøre. Det er ikke sikkert festen tar skade av at musikken er litt lavere eller at gjestene holder seg innendørs og ikke på balkongen, sier Bjerkek.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

Forhåpentligvis skjønner de fleste at dette er over grensen for hva naboene må akseptere, påpeker hun.

– Selv om det forventes at folk tar seg en fest på årets siste dag, kan det være lurt å varsle naboene om festen, og gi naboen mulighet til å kontakte deg dersom lydnivået blir plagsomt. Ta en hyggelig prat med naboen i trappen, legg en lapp i postkassen eller heng opp en lapp i oppgangen der du bor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.