Røst og tørrfisk på italiensk TV

nfk

Loneley Planet og Mediaset TV, Italias svar på TV 2, besøkte Røst for å lære om historien til tørrfisk, reiseliv, men ikke minst om den dramatiske historien rundt Pietro Querinis skipsforlis.

Reisehåndbok-utgiveren Loneley Planet og den ledende italienske TV-kanalen Mediaset TV, besøkte Røst for å formidle historien om tørrfisk-kulturen på Røst. Besøket er en del av arbeidet med å få etablert en europeisk kulturrute mellom Venezia og Røst, basert på den dramatiske historien der Pietro Querinis forlis utenfor Røst har laget en mange hundre år gammel kopling mellom Nordland og Italia.

– Prosjektet har fokus på historien rundt tørrfisk, men også reiseliv og mulighetene rundt lokal mat og kultur knyttet opp mot den utrolige historien om Pietro Querinis skipbrudd. Nå ønsker vi å få etablert en offisiell europeisk kulturrute med utgangspunkt i den spektakulære historien, forklarer fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset.

Via Querinissima er navnet på den kulturelle reiseruten mellom Veneto-regionen i Italia, og Røst i Nordland, som også inkluderer Västra Götaland i Sverige og Heraklion i Hellas. Denne henger også tett sammen med jektefartens historie, oppstarten av den enorme verdiskapingen som tørrfiskeksporten har skapt.

Les også:  LESERINNLEGG: Døgnåpent PCI-senter må på plass!

– Forliset der Pietro Querini på mirakuløst vis berget seg på land på Røst, er en dramatisk historie som den dag i dag knytter oss tett sammen med Veneto-regionen. Under besøket har vi også fått vist fram Jektefartsmuseet – en helt sentral historie som også har dannet oppbyggingen av både Bergen og andre byer lenger sør i Europa. Det er mange elementer som inngår i kulturruten Via Querinissima, forklarer fylkesråd Torset.

Som en av Norges viktigste leverandører av tørrfisk til Italia, har Røst en lang og berømt historie som er tett knyttet til produksjonen av tørrfisk, tørket torsk, og som har vært en grunnleggende del av øyas økonomi i århundrer.

– I dag er Røst et populært reisemål for turister som ønsker å oppleve den unike kulturen og tradisjonene i regionen.

I tillegg har man klart å lage store kulturbegivenheter rundt historien. Querini-operaen er bare ett eksempel, påpeker ordfører på Røst, Elisabeth Mikalsen.

Hun er svært fornøyd med at Loneley Planet og Mediaset Tv nå skal vise frem Røsts fascinerende historie og hvordan tørrfisken har formet øyas kultur og økonomi.

– Når dette vises fram i Italia, så er det helt naturlig at det knyttes til den dramatiske historien til Pietro Querini, en italiensk kjøpmann som forliste utenfor Røst i 1431. Det er en unik, og helt fantastisk historie som vi også vil vise fram når vi drar til Venezia til sommeren for å fremføre operaen for det italienske publikumet. Det gleder vi oss veldig til, legger Mikalsen til.

Les også:  Glimt: Går mot løsning for tomt til ny storstue

Querinis bemerkelsesverdige historie har blitt en del av kulturen både på Røst og i Veneto-regionen i Italia, der han

kom fra. Historien om hans overlevelse og senere integrasjon i Røsts samfunn har tjent som et symbol på de vedvarende båndene mellom de to regionene.

– Under besøket fra italiensk media har de fått intervjuet både lokalt reiseliv, kulturambassadører og eksperter på produksjon av tørrfisk, samt at de har både vært på havet, og fått nye impulser på hvordan denne unike råvaren kan brukes i ulike sammenhenger, sier en fornøyd ordfører Mikalsen.

Signalene fra både Lonely Planet og Mediaset Tv, tilsier at man godt kan håpe på at dette vil inspirere reisende til å besøke Røst for å oppleve øyas unike kultur og historie selv.

Les også:  David Beckham blir grill-ambassadør

– Via Querinissima vil være en kulturrute som befester koplingen mellom Røst og Veneto. Det vil være en status som også legger vekt på å videreutvikle samarbeidet, også innen eksempelvis utdanning. Derfor representerer dette besøket en betydelig mulighet til å øke bevisstheten om øyas rike kulturarv, og også å tiltrekke flere turister til regionen. Dette samarbeidet er også et vitnesbyrd om historiens varige kraft for å bringe mennesker og samfunn sammen, selv over store avstander og kulturelle skillelinjer, underbygger fylkesråd Christian Torset.

Både etableringen av Via Querinissima og at Querinioperaen inntar Venezia, har forankring inn i Bodø 2024, europeisk kulturhovedstad.

– Italienerne vil gjennom store mediekanaler bli presentert både matkultur, ulike kunst- og kultuttrykk og den magiske historien fra hvordan Pietro Querini ble berget og ivaretatt i Nordland. Og ikke minst vist den store satsingen vi legger ned i Bodø som europeisk kulturhovedstad. Til sammen vil dette både gi italienerne et ønske om å besøke Nordland som feriemål. Men det vil også knytte oss tettere sammen som folk, avslutter fylkesråd Christian Torset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.