Petter Nyquist bor der ingen vil bo i ny TV 2-serie

tv2

I dokumentarserien «Petter – der ingen vil bo» tar dokumentarskaper Petter Nyquist med seg kameraet og flytter inn i et av Oslos mest beryktede områder. Hvem er menneskene som bor her, og hvordan skaper de en meningsfull hverdag?

Petter Nyquist ble først kjent for det norske folk som «Petter Uteligger» da han bodde 52 dager på gata i Oslo i 2014. Siden har han blant annet tatt seerne med inn bak murene i Halden fengsel for å undersøke hvordan livene er for dem som soner lange straffer for alvorlig kriminalitet.

Gjennom sitt sterke engasjement for mennesker som faller utenfor har Petter blitt kjent med mange mennesker med utfordrende liv som bor i belastede kommunale bygårder. Nå flytter han inn i en kommunal bolig i 40 dager og lever med begrensede midler, for å dokumentere menneskene som har havnet utenfor det gode selskap i verdens rikeste land. 

En halv million mennesker i Norge har utfordringer med å dekke grunnleggende behov som mat, klær og bolig. Med økte mat- og strømpriser og renteoppgang blir de som strever økonomisk stadig flere. Matsentraler og andre frivillige organisasjoner opplever at de ikke kan gi et tilbud som står til etterspørselen. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

I dokumentarserien «Petter – der ingen vil bo» får seerne følge Petter når han flytter inn i en av de 600 kommunale leilighetene som ligger samlet på et lite område på Torshov i Oslo. I nabolaget bor enslige, uføre, personer med rus- og psykiatri-utfordringer og barnefamilier side om side. Felles for dem alle er at de av økonomiske, helsemessige eller sosiale årsaker ikke klarer å skaffe seg et egnet sted å bo. Området har fått mye omtale etter flere skyteepisoder og andre alvorlige hendelser de siste årene, noe som har ført til at beboerne i nabolaget har bedt politikerne om hjelp.

Hva gjør det med livskvaliteten når så mange mennesker med ulike utfordringer plasseres tett sammen? Hvordan skaper beboerne trygghet i en uforutsigbar hverdag? Og hva gjør det med barn å vokse opp her?

Ideen til prosjektet fikk Petter i 2016 da han var mye på besøk hos en venn som bodde i en av Oslos mest beryktede kommunale blokker. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Vi snakka mye om bosituasjonen, og om hva det gjorde med han og de andre som bodde der at så mange mennesker med utfordringer var samla i en og samme blokk. Denne verdenen var ukjent for meg, og jeg skjønte den nok også var det for mange andre. Siden den gang har jeg vært på innsiden av mange kommunale blokker, og skjønte at her er det mange historier som fortjener å bli fortalt. Stort sett hører du bare om det negative, men jeg var nysgjerrig på hvordan de som bor der egentlig har det, sier Petter. 

Han fortsetter:

–  Her hadde vi med en gruppe mennesker å gjøre som kanskje ikke ble sett og hørt av samfunnet. For å bidra til å fortelle deres historier bestemte jeg meg for å flytte inn og bli en del av miljøet i en kommunal bolig i et belastet område i førti dager. 

Dokumentarserien er produsert av Teddy TV for TV 2. Produsent er Vidar Nordli-Mathisen, mens Are Faaberg har regi.

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, mener serien er et viktig og ikke minst svært aktuelt bidrag inn i samfunnsdebatten, også med tanke på høstens kommunevalg. Han håper serien vil bidra til debatt rundt livsvilkårene til menneskene serien belyser. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Dokumentarserien gir et dyptgående innblikk i en del av samfunnet som sjelden blir synliggjort, og byr på sterke historier som dessverre blir stadig mer relevante i dagens samfunn. Ikke minst utfordrer serien fordommer og tabuer, og byr på varme, fine og rørende øyeblikk i Petters møter med menneskene bak dørene i de kommunale boligene, sier Dahl. 

Han trekker frem Petters spesielle evne til å komme tett på de miljøene han oppsøker: 

– Petter har med sitt sterke samfunnsengasjement, og sin varme, nysgjerrige og inkluderende væremåte, en unik evne til å komme tett på miljøer og norsk virkelighet som mange av oss ikke kjenner til. Med denne serien gir han igjen en stemme til mennesker med historier som sjelden blir fortalt, sier Dahl. 

«Petter – der ingen vil bo» kommer på TV 2 Direkte og TV 2 Play til høsten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.