2020 ble året da europeiske forbrukere for alvor omfavnet fryst torskefilet fra Norge. Eksporten av flere ferske produkter falt umiddelbart da både restauranter og fiskedisker måtte stenge ned i viktige markeder på grunn av koronapandemien.
At flere måtte spise hjemme, viste seg å være godt nytt for mer lagringsvennlige produkter.
Fryst torskefilet er det hvitfiskproduktet fra Norge som har hatt soleklart størst økning i eksportverdi under koronapandemien. I perioden april-desember 2020 økte eksportverdien med 144 millioner kroner, eller 27 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019.
– Det var også ett av de produktene som holdt seg aller best i pris i 2020, med en prisoppgang på 14 prosent, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.
Han er en av mange som skal bidra med innhold på den digitale Ombordfrystkonferansen torsdag 4. mars. Der samler Sjømatrådet, Fiskebåt og Nordea en rekke fagpersoner for å se på mulighetene og risikoene i flåteleddet, løfte frem ny teknologi og analysere markedssituasjonen.
Fryste produkter er nemlig i vinden som aldr før. Hvert år gjennomfører Norges sjømatråd verdens største sjømatundersøkelse rettet mot forbrukertrender.
Ifølge denne økte konsumet av fryst torsk i alle våre viktigste markeder i 2020. I Storbritannia var økningen 17% fra 2019 til 2020, mens den i Spania og Frankrike var på henholdsvis 22% og 24 %.
– Under koronapandemien har folk kjøpt mer mat når de har vært i butikken, samtidig som de har foretatt færre handleturer. Det har bidratt til å øke etterspørselen etter fryst torskefilet og andre produkter med lang holdbarhet, sier Eivind Hestvik Brækkan.
I 2020 eksporterte Norge 11.000 tonn fryst torskefilet til en verdi av 955 millioner kroner.
Totalvolumet økte 2 %, mens verdien økte 16% sammenlignet med 2019. Storbritannia er fremdeles største marked med 31 % av volumet, etterfulgt av Sverige, Nederland og Frankrike.
Et blikk på utviklingen viser at det er direkteeksporten av fryst torskefilet til Tyskland som økte mest i 2020.
Norge eksporterte 297 tonn fryst filet av torsk til Tyskland i 2020, en økning på 174 tonn, eller 143 prosent, fra 2019. På plassene bak fulgte Spania med 80 % vekst (252 tonn) og Canada 32 % (464 tonn).
– I Tyskland har hjemmekonsumet av sjømat steget med 14 prosent i løpet av 2020. At den norske torsken har gjort det godt, kan være resultat av at skreien har fått en posisjon som vintertorsk, med en kvalitet man ønsker å ha også i resten av året, sier Norges sjømatråds sjømatutsending til Tyskland, Kristin Pettersen.
Torsk var også i 2020 Norges største hvitfiskkategori med en total eksport på 172 000 tonn til en verdi av 9,6 milliarder kroner.