Norges Sjømatråd: – Solid vekst for fryst torskefilet

sjømatrådet

2020 ble året da europeiske forbrukere for alvor omfavnet fryst torskefilet fra Norge. Eksporten av flere ferske produkter falt umiddelbart da både restauranter og fiskedisker måtte stenge ned i viktige markeder på grunn av koronapandemien.

At flere måtte spise hjemme, viste seg å være godt nytt for mer lagringsvennlige produkter.

Fryst torskefilet er det hvitfiskproduktet fra Norge som har hatt soleklart størst økning i eksportverdi under koronapandemien. I perioden april-desember 2020 økte eksportverdien med 144 millioner kroner, eller 27 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019.

– Det var også ett av de produktene som holdt seg aller best i pris i 2020, med en prisoppgang på 14 prosent, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Les også:  Oslo er den store vinneren i saken om lakseskatt

Han er en av mange som skal bidra med innhold på den digitale Ombordfrystkonferansen torsdag 4. mars. Der samler Sjømatrådet, Fiskebåt og Nordea en rekke fagpersoner for å se på mulighetene og risikoene i flåteleddet, løfte frem ny teknologi og analysere markedssituasjonen.

Fryste produkter er nemlig i vinden som aldr før. Hvert år gjennomfører Norges sjømatråd verdens største sjømatundersøkelse rettet mot forbrukertrender. 

Ifølge denne økte konsumet av fryst torsk i alle våre viktigste markeder i 2020. I Storbritannia var økningen 17% fra 2019 til 2020, mens den i Spania og Frankrike var på henholdsvis 22% og 24 %.

– Under koronapandemien har folk kjøpt mer mat når de har vært i butikken, samtidig som de har foretatt færre handleturer. Det har bidratt til å øke etterspørselen etter fryst torskefilet og andre produkter med lang holdbarhet, sier Eivind Hestvik Brækkan.

Les også:  Procon Digital dropper klimakvoter: Planter klimaskog i Norge

I 2020 eksporterte Norge 11.000 tonn fryst torskefilet til en verdi av 955 millioner kroner. 

Totalvolumet økte 2 %, mens verdien økte 16% sammenlignet med 2019. Storbritannia er fremdeles største marked med 31 % av volumet, etterfulgt av Sverige, Nederland og Frankrike.

Et blikk på utviklingen viser at det er direkteeksporten av fryst torskefilet til Tyskland som økte mest i 2020. 

Norge eksporterte 297 tonn fryst filet av torsk til Tyskland i 2020, en økning på 174 tonn, eller 143 prosent, fra 2019. På plassene bak fulgte Spania med 80 % vekst (252 tonn) og Canada 32 % (464 tonn).

Les også:  Sjokktall: Fire av ti private barnehager gikk med underskudd i 2021!

– I Tyskland har hjemmekonsumet av sjømat steget med 14 prosent i løpet av 2020. At den norske torsken har gjort det godt, kan være resultat av at skreien har fått en posisjon som vintertorsk, med en kvalitet man ønsker å ha også i resten av året, sier Norges sjømatråds sjømatutsending til Tyskland, Kristin Pettersen.

Torsk var også i 2020 Norges største hvitfiskkategori med en total eksport på 172 000 tonn til en verdi av 9,6 milliarder kroner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.