LESERINNLEGG: Norge må ut av ACER

elektrisitet

I disse kalde vinterdager må alt for mange nordmenn tømme kontoene sine grunne alt for høye strømpriser for å holde varmen. Om ikke Norge snarest kommer seg ut av ACER regimet vil dette også true norsk industri sin konkurranseevne. Men kan norske myndigheter strupe strømeksporten over utenlandskablene?

Av Vidar Kleppe, tidligere stortingsrepresentant og nå politisk nestleder i Demokratene.

Nei, ikke etter at Norge tilsluttet seg EUs energibyrå ACER og tillot utbygging av kabler som faktisk kan eksportere ved å sende ut hele 50 prosent av den norske strømproduksjonen.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Kraftutveksling som foregår i EU og EØS er noe vi alle tjener på sier regjeringen Solberg til stadighet, men dette stemmer ikke. Vi husker alle godt hovedargumentet for at Norge skulle slutte seg til ACER. Vi kunne importere billig strøm når det var kaldt i Norge og eksportere når overskuddet på strøm var stort i Norge.

Så kom kulden og kraftprisene skjøt i været med en mangedobling av strømprisene til norske husholdninger i januar 2021. Samtidig var netto eksport av strøm i januar 2021 på gigantiske 1,96 milliarder kilowattimer.

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Fakta er at: I det europeisk indre marked for strøm, så sørger algoritmer for at strømmen går dit strømprisen er høyest. Da er det ikke lenger tilbud og etterspørsel i Norge som gjelder, men Europa som bestemmer.

Demokratene mener derfor bestemt at Norge skal bruke norsk strømmen til å bygge landet og da må vi ut av ACER og EUs energiunion – snarest mulig. Nok er nok!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.