NM-gull til Vellagret Norvegia

tine

Over 200 norske oster deltok i kåringen, der 10 av dem gikk til den avgjørende superfinalen. TINE vellagret Norvegia lagret i 5 år gikk av med seieren med hele 91 av 100 poeng.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse til Norvegia. Osten vi spiser til daglig smaker ofte mildt fordi den som regel er ganske fersk. Men Norvegia laget i hjul egner seg også veldig godt til å lagres, forteller oste-ekspert og produktutvikler i TINE, May-Liss Røsberg Heggland.

Heggland forteller at det var spesielt å få være med første gang i et NM der så mange dyktige ystere er med. Norvegia lagret i 5 år har fått flere høytstående utmerkelser de siste årene, sier hun videre.

Les også:  Siva-prisen 2023: Vinneren har spart miljøet for over 100 tonn engangsplast

– Fem år lagret Norvegia, Norvegia Special Reserve 5 år som den heter, vant bronse i oste-VM i London i 2017. Det er en anerkjennelse som viser at Norvegia i hjul egner seg meget godt til lagring. Gjennom år med lagring utvikles osten og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Jo lengre man venter, jo kraftigere blir osten.

I Oste-NM som gikk av stabelen torsdag var det først en «folkejury» som gjorde et utvalg blant de 200 ostene. Deretter var det en fagjury på 10 som plukket ut finalistene. De 10 ostene ble så bedømt av dommerne på en skala fra 1-10.

Les også:  To av fem vil følge anti-dietten

God smak er verdt å vente på
I Norges eneste ostebank på Jæren ligger de utvalgte ostene Jarlsberg, Norvegia, Edamer og Sveitser til langtidslagring i minst tre år. Ostene blir fulgt opp av erfarne fagfolk som henter ut smakspotensialet i hver enkelt ost. 

– Ikke all ost tåler lagring i 5 år. Av 400 tonn Norvegia-hjul som produseres til lagring, er det kun få tonn som får bli med videre 5 år i ostebanken, som vi kaller lageret. Det er strenge kriterier, sier Heggland.

Les også:  Forslag til endringer i regelverket for oppdrett på land

Norvegia® Special Reserve er en ekstra vellagret utgave av den milde hverdagshelten vi alle kjenner så godt. Vanlig Norvegia man finner i butikken er lagret i tre måneder.

– Gjennom måneder og år med lagring og overvåking foregår det et rikt indre liv i ostene. Osten utvikles hele tiden, og hvert stadium har sitt eget smaksmessige særpreg. Norvegia Special Reserve er lagret i mist fem år. Det gir en smaksopplevelse utenom det vanlige, og viser hvor mye potensiale som bor i den, forteller Røsberg Heggland. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.