Mot ny vannskade-rekord: 18681 vannskader i Nordland

tryg

Norge går mot vannskader for mer enn 3,5 milliarder kroner i år. – Det vil være ny rekord, og er trolig en direkte følge av et våtere og villere klima, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Hittil i år har Tryg betalt ut 30 prosent mer i skade-erstatninger for vann- og frostskader i forhold til i fjor. I perioden 2011 – 2020 har det vært 18681 vannskader i Nordland.

– Bare i årets tre første måneder var økningen i antall skader på 44 prosent, og nå i oktober var vannskadekostnadene våre nær doblet i forhold til i fjor. De største utbetalingene er relatert til nedbør som trenger inn i hus, eller oversvømmelser på grunn av tilbakeslag i avløpsnettet. Vi har også en markant økning i antall frostskader, sier han.

Les også:  – Dropp Nord-Norgebanen

Snittkostnaden ved vannskade ligger nå på vel 43.000 kroner, men enkelte skader kan koste millionbeløp å utbedre.

Ved utgangen av september var det samlede antallet vannskader for hele forsikringsbransjen kommet opp i over 60.000. Bransjeorganisasjonen Finans Norge estimerer at skadetallet vil ende på over 82.000 i år, også det ny rekord, og at kostnaden vil passere 3,5 milliarder kroner for første gang.

– Vi ser økte tilfeller av styrtregn og ekstremnedbør med mange store vannskader innenfor et konsentrert geografisk område, og det er særlig tettbebygde strøk som Oslo, Akershus og Rogaland som har de høyeste vannskadeerstatningene etter ekstremnedbør. Den økte mengden styrtregn fører i tillegg til skader på bygninger som tidligere gikk klar av overvann. Nå kommer det så mye nedbør på kort tid at hverken det kommunale avløpsnettet eller dreneringer klarer å fjerne vannet hurtig nok, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.