Mattilsynet: Mye feilmerking av fiskematprodukter

Mattilsynet

Mattilsynet har undersøkt merking av ferdigpakkede fiskematprodukter. 24 av 29 produkter hadde feil i merkingen!

Mattilsynet har de ti siste årene gjennomført «merkesjekken» der merkingen på utvalgte vanlige matvarer blir kontrollert.

I år er merking av ferdigpakkede fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere kontrollert. Produktene er produsert av større norske fiskematprodusenter og selges i dagligvarebutikkene.

– At vi fant feil på 24 av 29 produkter viser dessverre at det fortsatt er mye merkefeil på matvarer i butikkhyllene, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Les også:  3 av 10 unge krasjer og stikker av!

Matmerking skal alltid være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og ikke være egnet til å villede.

– Korrekt merking skal kort og godt hjelpe forbrukeren slik at hen enkelt kan sammenligne og velge produkt utfra sine preferanser, sier Folkvord.

Mattilsynet fant produkter der ordet «ingredienser» manglet foran ingredienslisten, allergener var ikke framhevet og det var brukt andre ord og utrykk enn angitt for holdbarhetsdato og i næringsdeklarasjonen.

Les også:  Viltpåkjørsler øker: NAF advarer

– Forbrukere har rett på å få lik matinformasjon på alle matvarer, slik at informasjonen er gjenkjennbar. Derfor er det klare regler for bruk av ord og uttrykk i merkingen, sier Folkvord.

Mattilsynet fant også at enkelte opplysninger var utelatt i merkingen av fiskematprodukter. Det var utelatelse av opplysninger om innhold av ingredienser eller nettoinnhold, manglende næringsdeklarasjoner og at produktet hadde ikke-beskrivende betegnelse.

– Å utelate opplysninger skaper vansker for de som må unngå visse ingredienser eller som trenger å vite næringsinnholdet. Det kan være på grunn av allergier, intoleranser, ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer, eller av hensyn til religion og livssyn, sier Folkvord.

Les også:  Salget av lavprisprodukter øker kraftig

– Vi forventer at matprodusentene bruke resultatene til å undersøke andre produkter i samme produktkategori, og til å øke kunnskapen om matinformasjonsregelverket, avslutter Folkvord.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.