LESERINNLEGG: Reservasjon på ferger i Nordland må reduseres

ferge

Reservasjoner på statlige ferger i Nordland den siste tiden har ført til at godsbiler blir stående igjen, mens turistene blir prioritert.

Av: Beate Bø Nilsen, gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe i Nordland.

Det er helt opplagt at turisme er en viktig næringssektor, men Nordland Høyre mener det er vanskelig å leve med et system som hindrer vareflyten i Nordland fylke. Det er i dag gitt anledning til 66,6% forhåndsbooking på fergen over Vestfjorden – denne reservasjonen er billigere for personbiler, men kr 500,- for de tunge kjøretøyene.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Transportnæringen har i mange tilfeller ikke mulighet til å reservere plass på fergen, da ankomsttidspunktet på fergekaien ikke er forutsigbart, av trafikale årsaker. Transportnæringen er pålagt et svært strengt regime som gjelder kjøre-/hviletid.

Dette medfører at en forsinkelse, som følge av plassmangel på fergen, leder til en kjede av endringer i kjøremønsteret. Sjåfører som havner i en situasjon hvor deres kjøretid går til ukeslutt, kan bli tvunget til å avvikle helgehvile på ett eller annet fergeleie. Denne hvilen er det ikke lovlig å avvikle i kjøretøyet – og alternativer må da benyttes.

Les også:  Redusert kapasitet på Bognes - Lødingen

Varetransporten er en samfunnskritisk aktivitet og bør ha forkjørsrett på fergene. De står for over 90% av godstransporten i Norge, og frakter alt av matvarer, medisiner og råstoffer til industrien. Nordland Høyre mener at fergerederiet ikke gis anledning til å reservere mer enn 40% av kapasiteten. Dette vil medføre at større deler av varetransporten kommer frem til normal tid, samt at arbeidstakerne kan få levelige forhold.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.