LESERINNLEGG: Gjelsvik raner fremdeles kraftkommunene

frp

Den 28. september presenterte regjeringen en ny skattepakke med formål om å fordele overskuddene fra naturressursene bedre. Eller sagt på en folkelig måte: Staten ville sentralisere penger fra distriktskommuner med vannkraft til finansdepartementet i Oslo.

Av: Helge Andre Njåstad, kommunalpolitisk talsperson og stortingsrepresentant (FrP).

Et element i skattepakken var forslag om en ordning med trekk i rammetilskudd for kommuner og fylkeskommuner med konsesjonskraft i høyprisområder – Østlandet, Sørlandet og Vestlandet.

Under regjeringens pressekonferanse 28. september kom disse opplysningene om grunnlaget for den foreslåtte ordningen: «Regjeringens forslag om å trekke 3 mrd. kroner tilsvarer anslagsvis under en tredjedel av den anslåtte verdien av konsesjonskraften bare i 2023.»  

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Men julepresangen fra kommunalministeren var av den mindre hyggelige sorten. Istedenfor et trekk på en tredjedel som regjeringen uttrykte, fikk kommunene et trekk på 60 prosent av den anslåtte verdien av konsesjonskraften. Regjeringen hadde over natten endret spillereglene, og holdt rammede kraftkommunene for narr.

Fremskrittspartiet mener Stortinget må rydde opp etter regjeringen sitt rot overfor kraftkommuner, og fremmet derfor forslag om at trekket for de rammede kraftkommunen skal tilsvare under en tredjedel av den anslåtte verdien over 70 øre av konsesjonskraften i 2023. Det er kritikkverdig av regjeringen uten forvarsel, og uten nærmere begrunnelse, å endre spillereglene som vil få store negative virkninger for kommunesektoren. Regjeringen har i senere tid med halen mellom beina måtte tatt en helomvending igjen, men ikke nok. Det måtte et forslag fra Fremskrittspartiet til for at regjeringen ville gi kommunene et redusert trekk. Likevel gir ikke regjeringen noen indikasjoner på hvor mye trekket vil tilsvare, og vil fortsatt skape uro for rammede kraftkommuner.  

Les også:  Stortingspresidenten til Frankrike

Med Fremskrittspartiet sitt forslag vil man en gang for alle gi de rammede kraftkommunene den roen og forutsigbarhetene de fortjener. De andre partiene har nå muligheten til å gi denne roen, og rydde opp etter regjeringens rot.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.