LESERINNLEGG: Et Island-nei til ACER redder Norge

reykjavik

I det norske Stortinget var det dessverre flertall for å vedta EØS-direktivet om EUs tredje energimarkedspakke og det felles energibyrået ACER, som har vakt motstand fordi mange med rette mener at det vil føre til økte strømpriser og manglende norsk kontroll over egne energiressurser.

Men to av tre regjeringspartier på Island har gått inn for å bruke EØS-avtalens vetorett mot forslaget. Det kan stanse innføringen også i Norge, selv om stortinget vedtok forslaget forrige torsdag den 22. mars, under første gangs behandling.

Les også:  Slik blir ladesommeren

Det er derfor hyggelig å konstatere at Island nå vil bruke vetoretten mot ACER.

Norske stortingspolitikere og regjeringen har mye å lære av «lille» store Island i denne store viktige saken, som kan medføre at Islandske politikere redde Norges selvråderett i ACER-saken. Demokratene i Norge er glad for at to av tre regjeringspartier på Island har gått inn for å bruke EØS-avtalens vetorett mot innføring av EUs tredje energimarkedspakke og det felles energibyrået ACER.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Det er stor bekymring om EUs energilovverk her på Island. Ikke bare i vårt parti, men i nesten alle de politiske partiene, sier Óli Björn Kárason i Selvstendighetspartiet på Island til media.

Hvis Island nå bruker vetoretten sin, vil det uansett blokkere for at reformen tas inn i EØS-avtalen. Dermed kan faktisk Island redde Norge fra ACER. Derfor sier jeg tusen takk – og heier på Island.

Les også:  Slik blir ladesommeren

Vidar Kleppe

Tidligere stortingsrepresentant og politisk nestleder for Demokratene i Norge

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.