VIDEO: Ny teknologi gjør høyttalere i biler gammeldagse

lyd

Det er Continental som står bak denne nesten sensasjonelle innovasjonen. Systemet er inspirert av virkemåten til strengeinstrumenter, og har en rekke fordeler sammenlignet med tradisjonelle, høyttalerbaserte lydanlegg.

Tradisjonelle høyttalere fungerer ved at magneter vibrerer en membran slik at lydbølger dannes. Continentals nyvinning Ac2ated Sound gjør disse høyttalerne overflødige ved å bytte ut membranen med flater som allerede finnes i bilen. Det gjør at man kan spare både vekt og plass sammenlignet med et tradisjonelt system.

Les også:  Norsk Folkehjelp: – Det ser ut som folk tar gode valg i vinterferien

Et tradisjonelt lydsystem består av en rekke forskjellige høyttalere som hver for seg dekker et spesifikt frekvensområde. Dette er nødvendig for å kunne gjengi både høyfrekvente og lavfrekvente lyder riktig. Diskant-høyttalerne som står for de høyfrekvente lydene er små, mens man trenger større plass for å lage mellomtone- og basshøyttalere.

Lydbølgene blir i det nye Ac2ated Sound-systemet, i likhet med en tradisjonell høyttaler, produsert av en magnet og en spole, men det erstatter membranen med ulike deler av bilens interiør. A-stolpene fungerer for eksempel godt til å gjengi diskant, mens taktrekk og dørpaneler passer til å generere lavere frekvenser.

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

For å kunne produsere god 3D-lyd, trenger en kvalitetsstereo av konvensjonell utforming mellom 10 og 20 høyttalere. Det gjør at systemet veier opp mot 15 kilo og bruker mellom ti og 30 liter av den innvendige plassen. Continentals nye system veier så lite som én kilo, og tar ikke opp mer enn én liter av interiørplassen.

I tillegg til de åpenbare tekniske fordelene, vil systemet gjøre det mulig for bilprodusenter å eksperimentere mer med designet på dørtrekk og andre flater hvor høyttalere i dag dikterer mye av formen.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Det nye systemet ble tildelt en Innovation Award i klassen for lyd- og bilde i bil på årets utgave av forbrukerelektronikkmessen CES i Las Vegas.

Se video av systemet her:

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.