Halvparten i Nordland ønsker seg brukt til jul

juletre

Ny undersøkelse fra FINN viser at det blir stadig mer populært å ønske seg og gi bort brukte julegaver, i Nordland ønsker 57% av barnefamilier seg brukt til jul.

I en undersøkelse utført av Opinion for FINN svarer 44 prosent av nordmenn at de er positive til å få en brukt gave til jul. Det er en økning på åtte prosent fra 2018.

Størst er interessen blant ungdom, småbarnsfamilier og de som er i etableringsfasen. Cirka halvparten av de spurte barnefamiliene er positive til å få brukte julegaver i år.

Produktdirektør for FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, tror miljø- og klimaengasjementet er en viktig grunn til at flere nordmenn er positive til å få motta brukte julegaver.

– Vi vet at mange er og blir mer opptatt av å leve mer miljøvennlig. Brukte julegaver er en bærekraftig løsning, fordi det sikrer lengre levetid på produkter som ofte er like gode som nye, sier hun.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Finnmarkinger er mest positive til brukte julegaver
I Finnmark er over seks av ti innbyggere positive til å få brukte julegaver i år. Bak dem følger innbyggerne i Nordland (57 prosent), Aust-Agder (54 prosent) og Akershus (54 prosent).

Opshaug Bakke i FINN trekker fram interiør- og pyntegjenstander, bøker, spill, småelektronikk og klær- og tilbehør som populære gavetips på bruktmarkedet.

I tillegg sier hun kan det være mye penger å spare på å kjøpe sportsutstyr, også til barna. 

– Barn vokser fort. Det betyr at man ofte kan finne nesten ubrukt utstyr, som ski, skøyter og sykler, på bruktmarkedet til lav pris. Tidligere undersøkelser vi har gjort har vist at barn synes brukte gaver er vel så fine som nye, så det å kjøpe brukt til barna vil glede dem, i tillegg til at det er bra både for lommeboka og miljøet, sier hun. 

Les også:  Sortland og Vefsn: Nytt fagskoletilbud i landbruket

Flere er positive til å gi brukte julegaver også
I årets undersøkelse svarer 28 prosent av nordmenn at de er positive til å gi bort brukte julegaver. Det er en økning på fire prosent fra 2018.

Og det er nordmenn under 30 år som er de som er mest positive til å gi bort brukte julegaver (37 prosent), viser funnene. Opshaug Bakke i FINN tror imidlertid andelen tilhengere av brukte julegaver vil øke ytterligere i årene som kommer.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

– Vi ser at det er særlig besteforeldregenerasjonen som fortsetter å kjøpe nye ting til jul. Men når så mange unge sier de er positive til å få og gi brukte julegaver, tror jeg det er et tegn på en holdningsendring, som vi bare kommer til å se mer av i årene som kommer, sier hun: 

– Det er jo utrolig mange fordeler med å gi en brukt gave, i tillegg til at du sparer penger og miljø. Du kan for eksempel finne unike og fine ting som ikke alltid er mulig å få tak i i butikk, og man kan kanskje gi bort en gave man ellers ikke hadde hatt mulighet eller råd til å gi bort. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.