Gode isforhold i fjellet i vinterferien

is vann

NVE ber skøytefolket om å være oppmerksom på svekket is i lavlandet og skifolket om å være oppmerksom på mye snø og overvann i vest.

– Vinterferien starter i flere fylker og mange drar til fjells. Til tross for betydelig overvann og sørpe i noen områder regner vi fjellvannene som farbare i hele landet, sier isvarsler Ånund Kvambekk i NVE.

Det er også gode isforhold i lavlandet på Østlandet litt inn fra kysten, men mildvær har startet isløsningen på kysten og i Østfold, særlig langs land. I tillegg har mye mildt og vått vær fra vest gitt svak eller ingen is på vannene i kyststrøkene fra Lindesnes til Møre og Romsdal. Både på fjellet og langs kysten er isen mer svekket enn vanlig der det strømmer vann under isen.

For de som søker skøytemuligheter må man kystnært, og dermed havner man i mer variable isforhold.

– Det er da viktig å være flere sammen og sikre seg godt. Vi anbefaler som et minimum å ha ispigger rundt halsen og kasteline tilgjengelig. Vi anbefaler også isstav for å sjekke bæreevnen, de hindrer de fleste plumpinger, sier Kvambekk

Selv om isen er farbar, så må man likevel unngå steder med strøm under isen, særlig nå som det er høyere vannføring i elvene enn vanlig. På innsjøer er det i hovedsak innløp, utløp og trange sund, mens det på elver er steder med fall på elva, eller under broer. Også utstikkende odder gir råker i mildvær med vind. Husk også at isen kan være svekket på overraskende steder på vann som er påvirket av kraftverksreguleringer. Se slike «alltid svake områder» som røde felter i bakgrunnskartet på iskart.no.

Det er varslet kaldere vær i hele landet, så isforholdene bedres. Vestpå er lavlandsisen derimot så nedbrutt at den neppe blir farbar med det første. – Vi frykter isulykker fordi vi får ny islegging på isfrie vann, etterfulgt av snøfall som skjuler den tynne isen, sier Kvambekk.

I Rogaland må man over 600 moh før vi regner isen som farbar. Denne høyden avtar nordover til nesten havsnivå i Trøndelag og Nordland.

Detaljert isvarsel for de ulike regionene finner du her: Isvarsling | Varsom.no.

Du finner isobservasjoner på iskart.no, hvor du oppfordres til å sende inn egne observasjoner. Du kan også lære mer om is på Isskolen på Varsom.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.