Frostskader for milliarder

if

1 av 10 erstatningskroner etter lekkasjer fra rørsystem skyldes frost, og årlig utbetaler forsikringsselskapene nærmere 200 millioner kroner som følge av dette.

– Sørg for minst 10 grader i alle rom, særlig de med vannrør, og steng av vannstoppekranen hvis du reiser bort for en periode, sier tømrer og rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige. Han minner om at stengt kran er et forsikringskrav på hytter.

Vann som fryser utvider seg, og det er da skaden oppstår. Vannrør sprekker, og når det tiner igjen vil det begynne å lekke.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Vi har eksempler på kunder som har blitt varslet av hyttenaboer som ringer og sier «det renner vann ut av hytta di», sier han. 

Med sprengkulde skyter tallet på vannskader i været. For eksempel ble det registrert nesten 25 000 frostskader vinteren 2010. Det vanlige er cirka 3 000.

– Kuldegradene kan smyge seg inn i ventiler, utettheter, kjellere og andre steder hvor det kan være rør. Mange skader oppstår fordi folk skrur varmen ned eller helt av når de reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen, sier Olsen.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Vil man sikre seg ytterligere, er det smart å fylle toaletter og vannlåser med frostfri væske. I tillegg kan det være nødvendig å sjekke om vannrør i grovkjellere og krypkjellere må beskyttes med varmekabel og isolasjon.

Når uhellet er ute

Hvis det er mistanke om frostskader, kan man prøve å finne den med det blotte øye eller ved å lytte etter susing i rørene.

Les også:  Vant internasjonal pris for digital bolighandel

– Hører man suselyd uten at kranene er i bruk, er det et tegn på lekkasje. Steng stoppekranen og kontakt rørlegger, sier rådgiveren.

Er det allerede oppstått skader, eller hvis rørleggeren sier at kostnaden kan bli høyere enn egenandelen i forsikringen, bør du kontakte forsikringsselskapet ditt snarest.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.