Gode nyheter: Økt momskompensasjon for frivillige organisasjoner

frivillighet norge

Regjeringen øker momskompensasjon for frivillige organisasjoner med 134 millioner kr i forslag til statsbudsjett for kommende år. Frivillige organisasjoner vil dermed motta over 1,5 milliarder kroner fra ordningen i 2019.

Dette er den største økningen fra regjeringen Solberg siden 2014. I flere år har organisasjonene opplevd en nedgang i momskompensasjonen.

– At regjeringen nå øker bevilgningene til momskompensasjon er et steg i riktig retning. Det er den viktigste og mest rettferdige ordningen for alle frivillige organisasjoner i Norge, sier Frivillighet Norges generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

75 prosent av momsen kompenseres
Selv om ordningen med momskompensasjon økes, er det fortsatt langt til målet om full momskompensasjon. Om bevilgningen blir stående estimerer Frivillighet Norge at organisasjonene vil få kompensert 75 prosent av sine momsutgifter i 2019. I 2017 fikk de kompensert 72,6 prosent av utgiftene.

– Stortinget har vedtatt at det skal legges fram en plan for opptrapping til full momskompensasjon. Det må regjeringen følge opp. Vi vil at enda flere skal få mulighet til å delta i aktiviteter i frivilligheten, samtidig som kostnadene holdes nede. Her er momskompensasjon et viktig bidrag, sier Slotterøy Johnsen.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Store forventninger til ny stortingsmelding
Før jul skal regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om frivillighet, og rettighetsfesting av momskompensasjonsordningen er den viktigste saken for Frivillighet Norge.

Fordi søknadene om momskompensasjon øker for hvert år er det usikkert for organisasjonene hvor mye organisasjonene får kompensert.

– En rettighetsfesting koster ikke staten mer, men vil gjøre det lettere for organisasjonene å planlegge sine aktiviteter.

Les også:  Nå skal TikTok verifisere AI-innhold

– Politikerne snakker ofte høyt og feststemt om frivillighetens viktige funksjon i det norske samfunnet. Ved å rettighetsfeste momskompensasjonsordningen, kan de vise at de mener alvor, avslutterSlotterøyJohnsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.