Forskning i Nordland kan forhindre fremtidige brukollapser

nfk

Herøysund bru i Nordland skal brukes som testpilot for å finne ut hvordan nye brukatastrofer kan forhindres. Etter flere brukollapser både i Norge og andre steder i verden de siste årene, er det aktualisert å finne ut hvordan man kan forutse og unngå slike katastrofer.

– Tanken bak er at vi kan overvåke tilstanden til bruene på litt lignende måter som vi kan overvåke fjellmassiv og faktisk også menneskers helse, sier fylkesråd for transport og infrastruktur i Nordland, Monika Sande.

Gjennom måling av bevegelser i brua og overvåkning av deformasjoner og riss, skal alarmen kunne gå i god tid før ei bru står i fare for å kollapse.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

– Alt ved dette prosjektet kan få store ringvirkninger. Vi kan spare miljøet, penger og forhindre at liv og helse står i fare. Dersom samarbeidet om forskningen går så bra som vi håper, kan vi få reparert tilnærmet usynlige feil ved bruene våre lenge før de får utvikle seg så langt at vi må bygge helt nytt, sier Sande.

Hun viser til at det potensielt kan gi milliardbesparelser i norsk målestokk, men også spare liv og helse og miljøet for stor risiko.

Det er NTNU, SINTEF Narvik, Norges arktiske universitet (UiT), Statens vegvesen og Nordland fylkeskommune som samarbeider om forskningen. Den skal til sammen koste knappe seks millioner kroner.

Les også:  Nordland: Halvparten kjører halvveis i blinde!

– Herøysund bru er valgt ut blant annet fordi den, som mange andre bruer, er bygd av betong og vi vet allerede at det finnes noen skader der som er interessante å følge. I tillegg er den sterkt belastet med svært mye tungtrafikk, og det har allerede blitt installert overvåkning, så vi har allerede data som hjelper oss med å komme hurtig i gang.

Rådgiver Per Ove Ravatsås i fylkeskommunen tror hjelpemidlene som skal testes ut kan øke levetiden på de eksisterende bruene med opptil 40 år.

– I løpet av de kommende årene er jeg ganske sikker på at vi kommer til å få mye større forståelse for hvordan materialer til bruer oppfører seg og slites over tid. Forskningen og erfaringene vi samler i vesle Nordland, ytterst på Helgelandskysten, kan få stor betydning for brusikkerhet over hele verden, både økonomisk, for liv og helse, næringsutvikling og for miljøet. Det er utrolig spennende å få lov til å ta del i det sammen med så kompetente forskningsmiljøer som vi snakker om her, sier Ravatsås.

Les også:  Oppdrettsmillioner til tre skoler i Nordland

I tilknytning til forskningsprosjektet vil flere studenter ved NTNU og UiT skrive masteroppgaver. Arbeidet ble startet opp 1. september, og skal etter planen avsluttes i årsskiftet 2024/2025. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.