Ribbe er favoritten for de flest e nordlendinge r til jul i år. Og både gamle og nye tradisjoner er viktige for valg av julemeny. Det viser MatPrats ferske juleundersøkelse utført av YouGov.
Som i resten av Norge, er svineribba favoritten på julaften også for nordlendingene. 54 % sier de skal spise ribbe til middag på julaften, etterfulgt av pinnekjøtt med 29 %. På 5 på topp-lista finner vi også lutefisken, som spises av 7 %, og dermed høyest andel i landet.
Topp 5 på middagsbordet i Nordland denne julaften:
- Svineribbe: 54 %
- Pinnekjøtt: 29 %
- Lutefisk: 7 %
- Kalkun: 6 %
- Risgrøt: 2 %
For de fleste er det flere faktorer som avgjør hva som står på julemenyen. Og fo r nordlendingene er både gamle og nye tradisjon er viktige for valget av julemeny.
– Det er mye nostalgi og julestemning i gamle tradisjoner, så det er ikke overraskende at så mange velger seg de samme rettene som de selv er vokst opp med. Men selv om mange har med seg familietradisjoner hjemmefra, er det også mange som ønsker å starte sine egne tradisjoner, og velger det de selv liker best, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Mange tar også hensyn til partner og foreldre når de bestemmer julemenyen.
- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Det beste skal på bordet, og alle skal bli fornøyde, sier Maske.
Dette bestemmer hva nordlendingene spiser på julaften:
- Tradisjon fra tidligere: 32 %
- Tradisjon vi har startet selv: 27 %
- Jeg bestemmer: 24 %
- Foreldrene mine: 17 %
- Partneren min: 11 %
Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det stemmer ikke, ifølge undersøkelsen:
– Det er bare 3 % av nordlendingene som sier de lar svigerforeldrene bestemme menyen, så det ser ut til at andre ting veier tyngre, smiler Maske.