Antall nordmenn med allergilignende plager i jula har på få år økt med 45 prosent, og selv om behandling er viktig sykdomslindring er det mange som ignorerer plagene.
Analysebyrået YouGov har på vegne av Allergiguiden siden 2016 gjennomført landsdekkende undersøkelser for å kartlegge hvor mange nordmenn som utfordres av allergiplager i julen, og utviklingen er dramatisk. Siden 2017 har antall juleallergikere økt fra 660.000 til 960.000 nordmenn.
– Vi ser generelt at allergi er et økende problem i befolkningen og mye tyder på at økningen bare vil fortsette i tiden fremover. European Academy of Allergy and Clinical Immunology spår at halvparten av den europeiske befolkningen vil ha allergiske plager innen 2025, sier øre-nese-hals spesialist ved Aleris Frogner, Lill Karin Bondø.
«Juleallergi» er en betegnelse på allergiske reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom julehøytiden. De vanligste synderne er juleplanter, juletrær, støv fra gammel julepynt og røkelse. Enkelte kan også reagere på julekrydder, adventslys og rengjøringsmidler.
Én av fire ignorerer plagene
Undersøkelsen Allergiguiden gjennomførte i 2020 viser i tillegg at kun 29 prosent av de med allergiplager har vært hos legen for riktig diagnose og behandling. I tillegg svarer én av fire at de ikke gjør noen tiltak i det hele tatt for å bedre symptomene. Bondø tror det er mange som ikke er klar over at symptomene de kjenner på i juletider kan skyldes allergi.
– Typiske symptomer på «juleallergi» er tett og rennende nese, nysing og kløe i øyne. Mange opplever også kløende nese, hoste og slimplager i svelget, samt rennende og røde øyne. Dette er symptomer som forveksles med en klassisk forkjølelse, sesonginfluensa eller korona, sier Bondø.
Hun oppfordrer folk til å være oppmerksomme på de viktigste forskjellene.
– Mens en luftveisinfeksjon ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare så lenge du eksponeres for irritanter. Feber er ikke et vanlig symptom på allergi, og kan derfor indikere at du heller har en luftveisinfeksjon, forklarer Bondø.
Slik håndterer du «juleallergien»
Det beste du som juleallergiker kan gjøre for å redusere plagene er å unngå det du reagerer på. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen gode råd.
- Allergivennlige juleplanter: Undersøkelsene viser at juleplanter som julestjerne, juleglede og svibler er hovedkilden til allergisymptomer i jula. Disse plantene har sterk duft og kan erstattes av duftfire alternativer som ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkideer og asealea.
- Spyl juletreet: Juletreet kan inneholde muggsopp og gammelt pollen og bør derfor spyles. La gjerne treet tørke ute i garasjen eller boden før du tar det med inn. For enkelte er plastjuletre den tryggeste løsningen. Det finnes plasttrær i ulike prisklasser og mange ser helt naturtro ut.
- Gode rengjøringsrutiner: Husk også å tørke støv av julepynten som har ligget lagret siden i fjor. Jevnlig støvsuging og vasking sikrer et godt inneklima og reduserer forekomsten av husstøvmidd.
- Vær forsiktig med julens dufter og smaker: Røkelse og duftlys kan skape irritasjon. Stearinlys kan erstattes av batteridrevne kubbelys. Også julekrydder som nellik, muskat og kanel kan føre til symptomer hos enkelte.
Riktig behandling
I tillegg til å unngå irritanter, mener Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin, det er viktig å samarbeide med legen for riktig diagnose og behandling.
– Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. For mange kan det være vanskelig eller umulig å unngå all eksponering mot irritanter, og da vil medisiner være nødvendig. Medisiner må brukes i forkant, og fast så lenge en eksponeres for irritanter, sier Østrem.
Han forklarer at allergikere i dag har tilgang til effektive medisiner.
– Lokalbehandling med nesespray som inneholder kortison eller antihistamin, eller en kombinasjon av begge, gir ofte svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter, avslutter Østrem.