ANNONSE: Å refinansiere lån kan spare deg for tusenvis av kroner

penger

Å refinansiere gamle lån betyr at du samler flere smålån hos en ny bank. De fleste velger å gjøre dette med mål om å bli kvitt både forbrukslån og utestående gjeld på kredittkort. Det kan i utgangspunktet spare deg for tusenvis av kroner.

Her ser du hvorfor det ofte lønner seg å refinansiere kostbare gjeldsposter som stammer fra forbruksgjeld:

· Mindre forbrukslån og smålån har ofte renter (20 prosent eller mer).

· Ubetalt kredittkortgjeld kan fort koste deg enda mer (over 25 prosent).

· Etter å ha refinansiert kan du få en ny rente som ligger et godt stykke under det du betaler for øyeblikket (f.eks 15%).

Har du usikret gjeld med en gjennomsnittlig rente på 20 prosent eller mer, kan du forvente merkbare besparelser hvis du samler de i et forbrukslån med en effektiv rente ned mot 12-15%.

Refinansiering gjør det enklere å betjene gjeld
Når du refinansierer gjelden din vil det bli lettere å betjene gjelden din fra måned til måned. Det kommer av at:

1: Det blir lettere å holde oversikt over alle kravene fra de ulike bankene.

2: Renten på lånene dine reduseres. Derfor øker også avdragene på gjelden din, til fordel for det du betaler til banken i form av rente.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Når du tar opp lån vil banken gi deg noe som kalles for et terminbeløp. Det er summen du forplikter deg til å betale inn hver måned, inntil hele lånet er innfridd. Terminbeløpet består av bankens rentefortjeneste, pluss avdragene på gjelden din.

For at du skal spare penger på refinansiering er du nødt til å holde det samme tempoet på innbetalingene. Det betyr at du fortsatt betaler inn samme beløp hver måned, sammenlignet med før du søkte om å refinansiere.

Fordelen blir at du kvitter deg med gjelden tidligere, fordi avdragene på lånene øker i forhold til rentene. Hvor mye kortere nedbetalingstid du får vil avhenge av hvor mye du klarer å redusere rentene. Besøk www.refinansiere.net for å finne tilbud på refinansiering med en rente som starter fra 6,19%.

2 grunner til at du får avslag
Det er spesielt to ting som reduserer sjansen for at banken godkjenner søknaden om refinansiering.

1: Du har fått en eller flere betalingsanmerkninger registrert på deg.

2: Du har søkt om refinansiering tidligere uten å forholde deg til bankens nedbetalingsplan.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

Betalingsanmerkninger fører nesten alltid til at man får avslag på søknaden. Har en eller flere betalinger gått til rettslig inkasso er det også svært få som vil hjelpe før det utestående beløpet er oppgjort.

Viktig: Betalingsanmerkninger forsvinner så snart du har betalt tilbake det forfalte beløpet.

Vanskeligere å få lån
Norske myndigheter har lenge vært bekymret for den galopperende gjeldsveksten i norske husholdninger. I et forsøk på å stagge låneveksten har regjeringen innført en rekke tiltak som har som mål å gjøre det vanskeligere å låne penger. Det siste tilskuddet av tiltak er tre gjeldsregistre, hvor de to første åpnet i sommeren 2019.

Med gjeldsregistrene og andre innstramminger i bankenes utlånspraksis er det ikke lenger like enkelt å få tilgang på lån og kreditt.

Slik styrker du mulighetene
Ønsker du å refinansiere lånene dine, men er usikker på om du vil få et positivt svar? Her er 3 grep du kan ta som vil øke sjansene for at banken godkjenner søknaden din.

1: Kvitt deg med betalingsanmerkninger
Har du én eller flere betalingsanmerkninger? Start med å kvitte deg med disse. Bankene har verktøy som gjør at de alltid finner anmerkningene.

Les også:  ANNONSE: Energieffektive vinduer for nord-norske hjem

2: Kvitt deg med ubrukte kredittkort
Mange nordmenn har kredittkort de ikke benytter. Likevel teller den ubenyttede kreditten når bankene sjekker gjeldsregistrene for å finne ut hvor mye gjeld du har. Si opp avtalene med kredittkortselskapene i god tid før du sender en lånesøknad.

3: Del låneansvaret med andre
De fleste tilbyderne av forbrukslån godtar at du tar opp lån sammen med en annen person. Denne medlåntakeren får et like stort ansvar for at lånet tilbakebetales som deg selv. Dette øker sjansen for at banken aksepterer søknaden din om å refinansiere.

4: Snakk med en rådgiver
Selv om det aller meste av banktjenester er automatisert, finnes det fortsatt rådgivere du kan snakke med i bankene. Disse kan se med andre øyne på finansieringsbehovet ditt enn hva en datamaskin gjør. Å snakke med en representant for banken på telefon, eller (enda bedre) ansikt til ansikt, kan gi et annet resultat enn å benytte det digitale lånetilbudet.

Eksempel på omkostninger: Lånesum 120.000 kr, 5 år tilbakebetaling, effektiv rente 16,37%, etableringskostnad: 900 kr, gebyr termin: 30 kr. Totale kostnader (gebyrer & rente): 52.242 kr. Totalbeløp for tilbakebetaling: 172.242 kr.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.