Den nye Hålogalandsveien bør bygges av norske entrepenører

veiarbeid

Stortingsrepresentantene Kjell-Børge Freiberg og Bård Hoksrud fra Frp reagerer på at regjeringen vil utlyse den nye Hålogalandsveien som ett anbud. De mener det vil parkere norske entreprenører i gtøfta for så å invitere utenlandske selskap.

–  Anbudets størrelse er en invitasjon til store utenlandske selskap der Norske entreprenører ikke får konkurrere som følge av størrelsen. Her bør anbudet deles opp, slik at norske entreprenører kan  konkurrere om å bygge de ulike delene av veien, som skal knytte sammen Sortland, Harstad og Evenes, sier Freiberg.

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

–  Det er ikke akseptabelt at vi skal gjennomføre Nord-Norges største samferdselsprosjekt der det skal legges opp til at utenlandske anleggsmaskiner og folk jobber for fullt, mens norske gravemaskiner er parkert og arbeiderne er permittert. Det er ikke manglende konkurranseevne, men fordi anbudet i form og størrelse blir for stort! Det er galskap og kan ikke skje!, legger Freiberg til.

Hålogalandsveien er et offentlig-privat samarbeid og omfatter en strekning på 82 kilometer med blant annet 27 kilometer tuneller. Prislappen er estimert til ni milliarder kroner. Uttalelser fra statssekretær i Samferdselsdepartementet, Ingelin Norsjø, før påske viser at prosjektet skal lyses ut som et anbud.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

–  Jeg mener vi alltid bør tilrettelegge for norsk entreprenørskap, men denne korona-situasjonen gjør at vi må være ekstra påpasselige. Når viruset sørger for permitteringer, må vi gjøre det vi kan for å holde næringsliv og sysselsetting oppe, sier Freiberg.

Bård Hoksrud, som er fraksjonsleder for Frp i samferdselskomiteen på Stortinget, er enig med kollegaen sin.

–  Det er to måter vi kan sørge for at dette prosjektet kan gi økt sysselsetting i Norge: Samferdselsdepartementet kan bekrefte at de vil rigge prosjektet slik at Norske entreprenører får mulighet til å konkurrere om prosjektet, eller så kan Stortingsflertallet gripe inn og sikre sunn fornuft, sier Hoksrud og Freiberg.

Les også:  Høyteknologisk industrieventyr på Hamarøy

Freiberg og Hoksrud viser til at det trolig er et stort flertall i Stortinget for at prosjektet skal deles opp.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.