Sterk etterspørsel gir rekordhøy pris for laksen

laks

Norge eksporterte 165 000 tonn sjømat for totalt 8,5 milliarder kroner i mai. Volumet falt med 11 prosent, mens eksportverdien økte med 821 millioner kroner eller 11 prosent sammenlignet med mai i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert 1,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 40 milliarder kroner. Eksportvolumet har økt med 12 prosent, mens verdiveksten er på 1,6 milliarder kroner eller 4 prosent.

– Med en gjennomsnittspris på 73,73 kr per kilo fersk hel laks, opplevde vi i mai den høyeste månedlige gjennomsnittsprisen for laks vi har registrert. Årsakene til den høye prisen er en sterk etterspørsel og en fortsatt svak krone mot Euroen. Det har aldri vært registrert en høyere eksportverdi for norsk laks til EU i en enkeltmåned. Eksportverdien for laks til EU i mai endte på 4.6 milliarder kroner, sier Asbjørn Warvik Rørtveit i Norges Sjømatråd.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

Økt verdi for laks
Norge eksporterte 81 000 tonn laks til en verdi av 6,1 milliarder kroner i mai. Veksten i eksportvolumet til EU var 10 500 tonn, mens den totale veksten i volum var 8 400 tonn eller 12 prosent. Verdien økte med 851 millioner kroner eller 16 prosent i forhold til mai i fjor. Hittil i år er det eksportert 400 tusen tonn laks til en verdi av 27 milliarder kroner.

Les også:  Hele forskningsverdenen samles i Bodø

Mens gjennomsnittsprisen for fersk hel laks var 69,76 kroner i mai 2017, var den 73,73 kroner per kilo i mai 2018. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i mai. Også USA har en sterk verdivekst, opp 82 millioner kroner eller 24 % fra mai i fjor. Det er den beste mai-måneden for eksport av norsk sjømat til USA noensinne.

– Amerikanerne spiser laks som aldri før, og jeg tror det skyldes at laks fra Norge er kjent for å være fri for antibiotika og bærekraftig. Veksten i USA viser betydningen av at myndigheter og næringen arbeider godt sammen for å oppnå god markedsadgang. Men vi kan ikke hvile på våre laurbær, også trygging av gode rammevilkår for handel blir helt avgjørende for å oppnå vekst også i framtiden, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.