Britene får ikke nok norsk fisk til fish & chips

fish chips

Denne uken kåret Storbritannia landets beste fish & chips. Norsk torsk sto på menyen og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut hovedprisen da britene feiret nasjonalretten under National Fish & Chip Awards 2024.

 Storbritannia er ett av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvit fisk. De siste årene har det vært flere utfordringer i verden rundt oss, brexit, pandemi og krig preger internasjonal handel. Både myndighetene og næringsaktører har jobbet for å bevare og styrke det tette samarbeidet og handelsrelasjonene med Storbritannia, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Les også:  Roy-Johann fra Bodø er Årets talent 2024

Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes i britenes hurtigmatfavoritt. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

– De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Les også:  Nå får Mo i Rana hurtiglevering for første gang

Under årets prisutdeling ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport.

Årets vinnere vil bli invitert til Ålesund for å lære mer om opprinnelsen til råvaren fra Norge. 

Les også:  Oversikt: Aktiviteter i Bodø Sentrum 2024

– Her får de oppdatert kunnskap om vårt strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer. Når de er tilbake i Storbritannia kan de dele kunnskapen med sine kolleger og kunder, og med trygghet vite at de selger bærekraftig sjømat, sier fiskeri- og havminister Myrseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.