Tryg Forsikring: – Alkohol og fyrverkeri kan bli en dyr cocktail

pynt lys dekor

Hvert år forårsaker fyrverkeri alvorlige skader på personer, biler og bygninger. Men dersom en medvirker til fyrverkeri-brann eller skade og har vært uaktsom kan det bli en dyr start på det nye året.

– Har du for eksempel medvirket til en fyrverkeri-brann av egen bolig kan forsikringserstatningen bli redusert, ikke minst dersom du i tillegg var beruset. Det er graden av uaktsomhet som avgjør. Derfor anbefaler vi alle å være påpasselig med fyrverkeri, spesielt like utenfor huset ditt, eller i boligområdet der du bor, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I fjor på nyttårsaften og 1. januar registrerte forsikringsbransjen 181 brannskader til en kostnad på vel 48 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

– De siste timene i det gamle året og de første timene i det nye året er det mest brannfarligste tidsrommet i året med god margin. Spesielt hvis det er vind kommer fyrverkeri fort på avveie, og i verste fall blir boliger, garasjer eller uthus antent hvis de treffer før de brenner ut. Fyrverkeri avgir intens varme, og det skal lite til før det tar fyr, sier han.

I fjor ble det registrert mange titalls personskader og 15 øyeskader i forbindelse med fyrverkeri nyttårsaften. Det er flest menn som blir skadet hvert år, og mange personskader skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

– Kombinasjonen med alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail. Det tror jeg de fleste vet, men likevel ser vi hvert eneste år et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader dersom alkohol ikke var inne i bildet. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt i kveld bør du være mest mulig edru, sier Brandeggen.

Slik får du en trygg nyttårsfeiring:

 • Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at alle bruker de.
 • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk.
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
 • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
 • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
 • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
 • Hold god avstand fra oppskytingen.
 • Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
 • Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
 • Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.