Hvert år forårsaker fyrverkeri alvorlige skader på personer, biler og bygninger. Men dersom en medvirker til fyrverkeri-brann eller skade og har vært uaktsom kan det bli en dyr start på det nye året.
– Har du for eksempel medvirket til en fyrverkeri-brann av egen bolig kan forsikringserstatningen bli redusert, ikke minst dersom du i tillegg var beruset. Det er graden av uaktsomhet som avgjør. Derfor anbefaler vi alle å være påpasselig med fyrverkeri, spesielt like utenfor huset ditt, eller i boligområdet der du bor, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
I fjor på nyttårsaften og 1. januar registrerte forsikringsbransjen 181 brannskader til en kostnad på vel 48 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.
– De siste timene i det gamle året og de første timene i det nye året er det mest brannfarligste tidsrommet i året med god margin. Spesielt hvis det er vind kommer fyrverkeri fort på avveie, og i verste fall blir boliger, garasjer eller uthus antent hvis de treffer før de brenner ut. Fyrverkeri avgir intens varme, og det skal lite til før det tar fyr, sier han.
I fjor ble det registrert mange titalls personskader og 15 øyeskader i forbindelse med fyrverkeri nyttårsaften. Det er flest menn som blir skadet hvert år, og mange personskader skjer når folk tenner på fyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand.
– Kombinasjonen med alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail. Det tror jeg de fleste vet, men likevel ser vi hvert eneste år et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann og personskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader dersom alkohol ikke var inne i bildet. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt i kveld bør du være mest mulig edru, sier Brandeggen.
Slik får du en trygg nyttårsfeiring:
- Ha nok beskyttelsesbriller til alle og se til at alle bruker de.
- Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
- Les bruksanvisningen nøye før bruk.
- Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadd.
- Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
- Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
- Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
- Hold god avstand fra oppskytingen.
- Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.
- Kommunen kan innføre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri. Som regel er det forbudt å bruke fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom kl. 18 og 02.
- Mange barn leter etter rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingen kan skade seg på de i ettertid.