Verisure: Brannrekord i mai

røykdetektor

Ikke siden desember 2010 har alarmselskapet Verisure hatt en måned med flere branntilfeller blant sine boligkunder enn i mai i år. I nesten halvparten av tilfellene er brannårsaken knyttet til bruk av komfyren.

Statistikk fra Verisures alarmstasjon viser at mai 2018 er den enkeltmåneden med høyest frekvens av branntilfeller blant selskapets boligkunder på nesten åtte år. Det er bare desember 2010 og desember 2008 som har hatt flere tilfeller av brann i Verisures snart 30 år lange historie. Branntallene er justert for selskapets kundebase.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Økningen i mai er på 136 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, 163 prosent i forhold til mai 2016 og hele 170 prosent satt opp mot mai 2012.

– Tradisjonelt er desember og januar månedene med flest branntilfeller. Derfor er det overraskende at mai plutselig er blitt en brannmåned i år, sier sikkerhetsekspert Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

Det er ingen andre sommermåneder (mai, juni, juli, august) inne på de 30 første plassene på listen over flest boligbranner per måned.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

Flest komfyrbranner
I vintermånedene er brannårsakene som oftest relatert til levende lys, oppvarming av boligen og matlaging. I mai-statistikken er nesten halvparten knyttet til bruk av komfyren, som oftest tørrstek eller tørrkok. Dette stemmer godt med den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den viser nemlig at 56 prosent av alle branner i Norge var komfyrbranner i 2017 (BRIS 2017).

I Verisures mai-statistikk er det også registrert en del tilfeller av brann i elektriske apparater som brødrister, kjøleskap og vaskemaskin, samt enkelte batterier som har tatt fyr under lading.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

– Vi i Verisure bruker mye energi på at kundene våre ikke skal oppleve brann. Derfor synes vi at tallene er dystre og tankevekkende. Om hver enkelt hadde vært litt nøyere med brannsikringen, er jeg sikker på at tallene hadde gått ned i stedet for opp, sier sikkerhetseksperten i Verisure.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.