Fellesferien er offisielt i gang, og mange nordmenn ser frem til late dager med sanden mellom tærne. Solsengen kan imidlertid raskt erstattes med turistdiaré og solbrenthet, noe mange opplevde i fjor. Likevel er det kun 35 prosent av befolkningen som forbereder seg til årets tur.
I en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov for Farmasiet oppgir flere nordmenn at de slet med ulike sommerplager i fjor – alt fra solbrenthet (26%) og soleksem (12%), myggstikk (45%), kleggbitt (17%) og sår (17%) til magetrøbbel (15%) og allergiske reaksjoner (10%).
– Vi ser at flere skader seg eller utsettes for flere hendelser i sommerferien enn ellers. Mygg- og insektbitt hører nok sommeren til, men magetrøbbel kan du ofte unngå ved hjelp av gode forholdsregler. Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie, sier Pedersen.
Plager som halsbrann, munnherpes, sopp i underlivet, allergi og forstoppelse kan også dukke opp på ferie, ifølge Pedersen. Han oppfordrer nordmenn til å være varsomme med utenlandske medisiner.
– Om du har plager som dukker opp en gang iblant kan det være lurt å være forberedt slik at disse plagene ikke ødelegger for ferien. Det er ikke å anbefale å være avhengig av at det er apotek til nærheten til enhver tid, sier han.
I tillegg til magetrøbbel og insektstikk, ligger solskader høyt på listen over hva nordmenn opplevde i fjor. Over en million nordmenn ble solbrent, mens hele 12 prosent utviklet soleksem.
– Dette er skader og plager som er særdeles lett å unngå, men som kan få svært alvorlige konsekvenser. Både UVA- og UVB-stråler kan forårsake soleksem, men årsaken til denne allergiske reaksjonen er ikke kjent. Det er derfor viktig å bruke solkrem med høy faktor, sier farmasøyten.
Til tross for gjentatte påminnelser fra Kreftforeningen om bruken av solkrem, er det fortsatt mange (35%) som glemmer solkremen. Dette er hovedgrunnen til at folk ikke smører seg.
– Jeg forstår at det kan være lett å glemme. Prøv å sette solkremen et synlig sted istedenfor innerst i badeskapet, for selv om du ikke nødvendigvis blir solbrent, betyr ikke det at du ikke bør smøre deg. Soleksponering over tid vil uansett kunne føre til skader som: tidlig aldring, soleksem, pigmentflekker, og i verste tilfelle, hudkreft, sier Pedersen.
På spørsmål om hvordan folk har håndtert sommerplagene, er det flere som fortsatt tyr til mange ulike kjerringråd.
– Yoghurt, eddik og ketchup på solbrenthet, karri mot diare og sukker på vepsestikk er bare en brøkdel av rådene som nevnes. Det kan alltid være noe i disse kjerringrådene, men de er sjeldent å anbefale da de ikke har vitenskapelig dokumentert effekt, sier Pedersen og avslutter:
– Prøv å forberede ferien så godt du kan, så slipper du å søke opp alle mulige kjerringråd. I beste fall klarer du å forebygge plagene og kan koble ordentlig av.