Slik tar du vare på kattens eller hundens hud

bil hund

38 prosent av hudproblemer hos hunder oppstår i løpet av det første leveåret. Derfor er det viktig å være oppmerksom på dyrets atferd og når den avviker fra normen selv når kjæledyret ditt er en valp eller kattunge. Royal Canins veterinær gir sine beste tips om hvordan du kan håndtere hudproblemer hos hund og katt.

Næringsrikt kosthold kan ha en positiv effekt på hud og pels hos hunder og katter, men fôr kan også gi allergiske reaksjoner. Fôrallergi og intoleranser (Cutaneous adverse food reaction – cAFR) er årsaken til nesten en femtedel av hunders problemer med kløe. For å styrke hud og pels er det blant andre viktig at hunden eller katten får i seg nok av alle de næringsstoffene den trenger, og spesielt gjelder dette essensielle fettsyrer og proteiner.

– Hunder og katter med tendens til sensitiv hud kan ha nytte av et fôr som er spesielt utviklet for å støtte  hud og pels. Det finnes også fullfôr  for spesielle ernæringsmessige behov som er utviklet for reduksjon av intoleranse for bestanddeler og næringsstoffer, sier Justina Svantesson, veterinær og Consumer Care Coordinator ved Royal Canin Nordics. 

Hudlidelser og allergier kan også være forårsaket og utviklet av parasitter. Lus er relativt vanlig hos både hunder og katter, men lopper kan også føre til kløe og irritasjon i huden. Hudlidelser kan også ramme hunder og katter som lider av atopisk dermatitt. Atopisk dermatitt er en medfødt, økt tendens til å overreagere på visse luftbårne stoffer, som pollen eller midd.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Det er viktig å være oppmerksom på om hunden eller katten begynner å klø seg mer enn vanlig, får utslett, rødhet, pelsforandringer eller pelstap. Ulike typer av allergi og parasitter er blant de vanligste hudproblemene hos hunder og katter, sier Justina Svantesson.

Veterinærens tips for å støtte hunden:

Velg riktig type fôr 
Fullfôr for spesielle ernæringsmessige behov kan bidra til å støtte hud-funksjonen ved dermatose og håravfall hos hunder og katter. Disse fôrtypene bør anbefales av veterinæren din. Hvis hunden eller katten din har en tendens til å ha sensitiv hud, kan du velge fôr med en næringsmessig balanse spesielt tilpasset dette. Omega 3- og omega 6-fettsyrer er eksempler på næringsstoffer som kan bidra til å opprettholde en sunn hud og pels. Opptil 30 prosent av proteininntaket går til hud og pels. Det er derfor viktig å gi hunden eller katten fôr med lettfordøyelig protein av høy kvalitet. På denne måten kan de absorbere nok protein for vedlikehold av hud og pels, samtidig som de reduserer risikoen for at ufordøyd protein (som ikke har blitt absorbert) forårsaker problemer i tykktarmen.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Eliminasjonsdiett ved mistanke om fôrallergi 
En eliminasjonsdiett brukes til å undersøke om kjæledyret ditt er allergisk mot noe i kostholdet. Cutaneous adverse food reaction (cAFR), fôrallergi, kan i de fleste tilfeller best identifiseres ved eliminasjonsdiett med påfølgende provokasjon. Metoden innebærer at hunden eller katten kun får spise et fôr med en type protein som kjæledyret ikke har prøvd føreller ved fôring med ethøyt hydrolysert fôr i en bestemt periode.

Det er veldig vanskelig å finne en proteinkilde som du kan være sikker på at hunden eller katten aldri har prøvd før. I et vanlig fullfôr er det ofte spor av andre proteiner enn de som står på emballasjen, derfor anbefales vanligvis hydrolysert fôr. Ved høy hydrolysering av protein kuttes proteinet i så små deler at det er stor sannsynlighet for at hundens eller kattens immunsystem ikke gjenkjenner proteinet, og det utløser derfor ikke en allergisk reaksjon. Viktige ting å huske på under eliminasjonsdietten er:

1.   Ikke gi annet fôr enn det som er anbefalt av veterinæren, og forsikre deg om at kjæledyret ikke har tilgang til matrester.

2.   Gi hunden eller katten din fôr i et annet rom enn eventuelle andre kjæledyr.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

3.   Vask hendene og fôrskålen grundig før hvert måltid.

4.   Lukk posen forsiktig og oppbevar fôret i emballasjen den kommer i. Legg hele pakken i en lukket fôrbeholder.

5.   Ha kun rene dyreleker som ikke har spor av fôr tilgjengelig.

Når eliminasjonsdietten er over, må fôret som hunden eller katten opprinnelig spiste, gjeninnføres. Hvis allergisymptomene dukker opp igjen, kan en fôrallergi i de fleste tilfeller diagnostiseres.

Regelmessig sjamponering 
Rådfør deg med veterinæren din om hvilken sjampo du bør bruke. Det finnes både medisinske sjampoer og ulike dermatologiske sjampoer å velge mellom.

Vær oppmerksom på parasitter 
Hvis du mistenker at kjæledyret ditt har blitt rammet av parasitter, må du oppsøke veterinær for å få riktig type medisin. Når utetemperaturen kommer opp i fem grader, begynner flåtten å bli aktiv, og det er på tide med flåttforebyggende behandling. Husk å aldri bruke medisiner beregnet for hunder på katter, da de i noen tilfeller kan være skadelig.

Vær oppmerksom på hjemmemiljøet 
Mange hunder og katter kan være følsomme for midd, mugg eller stoffer i rengjøringsmidler. Sjekk hjemmet ditt og produktene du bruker for å sikre at du gir kjæledyrene dine et trygt og sunt miljø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.