4 av 5 er bekymret for privatøkonomien i høst

økonomi

Fattigdommen under Støre øker i Norge. Nordmenn har mange økonomiske bekymringer nå, mer enn på samme tid i fjor.

Frende har spurt 1007 nordmenn om hva de bekymrer seg for når det kommer til privatøkonomien sin akkurat nå. Undersøkelsen er gjennomført av Norstat, som også spurte om dette i fjor høst. Under er lista, med fjorårets svar i parentes.  

  1. Mat- og råvarepriser – 28 prosent (23)  
  2. At renta på huslånet mitt går opp – 20 prosent (16)  
  3. Strømprisene – 12 prosent (16)  
    (Frendeundersøkelsen 2023)  

Flere bekymrer seg for mat og rente 
Tallene viser at mat, rente og strøm er det som bekymrer mest også denne høsten.

– Hvor mange som er urolige for utviklingen i matprisene og renta øker fra i fjor, men jeg er overrasket over at renta ikke er på førsteplass i år, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han jobber med rådgiverutvikling og snakker daglig med kunderådgivere over hele landet.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Kanskje det handler om at folk merker matprisene i butikken hver eneste dag, mens det tar litt tid før renteøkningene treffer, sier Kjenes.

Statistisk sentralbyrå meldte i sommer om en økning i matprisene på 8,9 prosent fra juli 2022 til juli 2023. Og etter Norges Bank sin 13. renteheving i september er mange boliglån nå i ferd med å nærme seg seks prosent.

Mange ber om råd 
– Det er tydelig at mange jobber for å få pengene sine til å strekke til nå. Prisene stiger, og mange med gjeld merker det godt nå. Økte kostnader gjør at flere sliter med å få kabalen til å gå opp og vi snakker med stadig flere fortvilte kunder som lurer på hvordan de skal håndtere dette, sier Ole-Jørgen Kjenes.

– Noen vil si opp forsikringer for å spare penger, og da er det lurt å snakke med en rådgiver. Det er viktig å vite hva det kan føre til, spesielt med forsikringer for liv og helse. Veldig mange vet ikke at de kan justere ned utbetalingene på liv- og uføreforsikringer og dermed kutte de månedlige kostnadene, heller enn å si dem opp. Det er bedre å spare ved å endre på dekningene, enn å stå helt uten sikkerhetsnett, sier han.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Vi ser også at en stresset privatøkonomi gjør at en del kontakter oss for å få råd om hvordan de kan sikre inntekten sin, noe som er veldig lurt, sier Kjenes i Frende.

Spente på strømvinteren 
På tredjeplass på bekymringslista kommer strømprisene.

– Selv om prisene har vært langt lavere de siste månedene enn i vinter, er det tydelig at nordmenn husker tilbake på tiden med skyhøye priser. Det kan skje på nytt når det blir kaldere. Selv med strømstøtte er det en utgift mange ikke føler at de har rom for å håndtere nå, sier Ole-Jørgen Kjenes.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Stabil arbeidsledighet 
Fire prosent av de spurte i Frendeundersøkelsen frykter også at de ikke har råd til å betale husleia. Like mange bekymrer seg for drivstoffprisene, og tre prosent frykter for jobben sin. Ledigheten i Norge er stabil, viser de nyeste tallene fra SSB. I august var tallet på 3,5 prosent og SSB melder at det kun har vært små endringer i antallet som står uten jobb i løpet av 2023.

– Å ha en trygg jobb å gå til er enormt viktig for å kunne se mer positivt på den økonomiske fremtiden. Det blir spennende å se hvordan arbeidsmarkedet utvikler seg det kommende året og hvordan en eventuell endring her vil påvirke hva nordmenn svarer neste år, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.