Nylig la Næringsminister Jan Christian Vestre frem regjeringens forslag til endringer i brukthandelloven i Bergans’ flaggskipbutikk i Oslo. Valget av sted var ikke tilfeldig. Bergans har sammen med flere andre handelsaktører vært en sterk pådriver for endring av loven.
Slik den står i dag er Brukthandelloven; ment å gi politiet et utvidet etterforskningsverktøy for å forebygge omsetning av stjålne eller ulovlig mottatte gjenstander, og lette arbeidet med å spore opp slike gjenstander.
– Det er vel og bra, problemet er bare at lovteksten er utdatert og gjør det veldig kronglete for oss som vil selge våre egne brukte produkter og på den måten gjøre det enklere for folk flest å handle mer bærekraftig. Derfor har vi jobbet iherdig i flere år for å få den endret, og i dag skjer det endelig noe, jubler bærekraftsansvarlig i Bergans, Yngvill Ofstad.
Ofstad forklarer at endringene som ble lagt frem i dag innebærer at brukthandelloven innskrenkes og ikke lenger omfatter salg av brukte tekstilvarer, møbler og elektronikk.
– Om forslaget går gjennom trenger vi ikke lenger søke politiet om bruksalgsbevilling, føre protokoll eller oppbevare brukte produkter i to uker før de kan selges. Dette er veldig godt nytt for alle som vil kjøpe brukt, selge brukt og ikke minst miljøet, sier Ofstad.
Bergans er veldig positive til alt som kan gjøre det enklere for alle handelsaktører å selge brukt. De mener at handelen må spille en nøkkelrolle i overgangen til en mer sirkulær økonomi. Om folks forbruksvaner faktisk skal endres, trengs det mange tilbydere av gode tjenester og tilbud i markedet.
– Vi vet at potensialet for verdiskaping i sirkulære tjenester er enormt og vi er veldig klare for være med på utviklingen, men da må rammevilkårene fra myndighetene være til hjelp for oss, ikke til hinder. Det er et paradoks at myndighetene oppfordrer næringslivet til innovasjon og å bidra til det grønne skiftet, samtidig som vi må søke om tillatelse for å få lov til å selge brukt hos de samme myndighetene. Det er bra at dette nå endres, smiler Ofstad.
Neste skritt: moms-kutt
Med dagens forslag til endring i loven ser det ut til at det praktiske kan bli litt enklere, men Bergans er ikke fornøyd med det.
– Handelsstanden er generelt gjennomsyret av reguleringer, men svært få av disse styrer oss mot mer bærekraftig produksjon, og enda færre insentiver lokker oss til å legge om til mer sirkulære forretningsmodeller. Vi har et godt stykke igjen å gå, forteller Ofstad.
En kampsak for Bergans er skape økonomisk bærekraft i sirkulære tjenester. De mener et naturlig neste skritt er å kutte momsen på brukte produkter, og på reparasjonstjenester.
– Det å få produktene vi eier til å vare og være i bruk lenger, er det aller mest effektive bærekrafts-grepet vi kan gjøre. I den sammenheng er reparasjon et essensielt verktøy. Om folk skal velge å reparere det gamle fremfor å kjøpe et nytt produkt, må prisen ned. Med dagens priser taper reparasjon ofte kampen mot det å kjøpe seg noe nytt, forteller Ofstad.
Og på den andre siden av kassaapparatet står Bergans og lurer på hvordan de skal klare å gjøre butikk på fremtidens grønne forbruk.
– Reparasjon, bruktsalg og utleie er faktisk svært bare kostbare tjenester å drive. Når vi regner inn det som følger med av arbeidskraft, maskinpark, reservedeler, vask, doble fraktkostnader og lager, er det per i dag ikke lønnsomhet i dette. Om flere aktører skal satse på sirkulære tjenester, må myndighetene redusere moms og komme med insentiver som bidrar til at regnestykkene går opp. Vi må få økonomi i den sirkulære økonomien, avslutter Ofstad.