Nye trender: Disse dating-ordene må du kunne i sommer

date

Ghosting, icks og situationships – det er bare noen av de mange begrepene som brukes i datingverdenen. I søken etter den rette, enten det er for en kortvarig flørt eller et langvarig forhold, er det en jungel av ord og uttrykk å utforske.

For nybegynnere i dating kan det være utfordrende å manøvrere gjennom denne terminologien, spesielt med nye ord som stadig dukker opp. Derfor har Tinder, verdens største app for å møte nye mennesker, satt sammen en liste over de mest trendy datingbegrepene akkurat nå.

Hver generasjon har sitt eget språk, ikke minst i datingverdenen, der det brukes mange unike begreper for å beskrive ulike deler av datingreisen. Som ny i datingverden er det ikke helt enkelt å navigere blant ord og uttrykk, og mye endrer seg over tid. Tidligere pleide man å spørre om noen ville «ta en kaffe», mens det i dag heller handler om å «slide inn i DM-ene» eller liste opp sine «icks».

– Situationship, rizz og icks… Å date i dag innebærer å lære seg et helt nytt språk. De siste årene har vi sett en enorm endring i hvordan vi møter nye mennesker og dater, og i takt med det utvikler også språket seg som vi bruker for å snakke om dating. Ved å ha kontroll på de vanligste begrepene kan flørtingen bli litt enklere, sier Elin Sivard, Nordic Communications Manager i Tinder. For å kunne navigere lettere i datingjungelen, lister Tinder opp ti uttrykk å ha oversikt over. De fire siste begrepene er det verdt å være oppmerksomme på, de faller nemlig ikke i god jord hos medlemmene. Dagens unge single har ingen toleranse for spill og uærlighet, men verdsetter åpenhet og tydelige intensjoner. Så hvor mange av disse utrykkene kjenner du til?

Les også:  Slik blir ladesommeren

1. En «soft launch» refererer til når du hinter online om din nye partner, men bare med akkurat så få detaljer som er nødvendig for at folk skal forstå at du dater noen. Du kan for eksempel dele hint i sosiale medier uten å avsløre hvem partneren din er. Kjente personligheter som Adele og Bella Hadid har brukt denne strategien for å stille kunngjøre nye kjærlighetsforhold. Lizzo derimot valgte å gjøre det motsatte og publiserte et bilde av sin nye kjæreste med teksten «hard launch».

2. «Affor-dating», en forkortelse for «affordable dates», har blitt stadig mer populært blant single. Dette begrepet refererer til dater som ikke krever store økonomiske investeringer. Det kan inkludere enkle aktiviteter som å ta en kaffe, gå en tur eller å ta middager uten alkohol. Ifølge «Future of Dating» -rapporten, svarte 88 prosent av de som ble spurt at de er interesserte i å dra på date uten alkohol i år, og 52 prosent planlegger å drikke mindre alkohol eller ingen alkohol i det hele tatt.* Etter pandemien har det skjedd endringer i hva som forventes av dater. De tradisjonelle datene har mistet noe av sin dominans og er ikke lenger det alle single verken forventer eller ønsker.

3. «Rizz» er et begrep som beskriver noen som har evnen til å sjarmere andre lett. Ordet er en forkortelse for «karisma» og kan også bety å ha «game». Hvis du har mye «rizz», er det sannsynligvis enkelt for deg å vekke andres interesse uten for mye anstrengelse.

4. «Situationship» er et forhold som befinner seg et sted mellom et stabilt forhold og vennskap og forblir udefinert over tid. Det utviklet seg som noe mer enn en tilfeldig flørt, men er ikke like seriøst som et forhold. Denne tilnærmingen gjør at man kan utforske og etablere en naturlig og trygg relasjon før man eventuelt tar steget inn i noe mer seriøst. Tinders Future of Dating-rapport viste at unge single foretrekker å bli kjent som venner først, slik at man unngår stress og forventningspress.*

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

5. «Ick» er et uttrykk som brukes for å beskrive en personlighet eller oppførsel som ikke vekker noen form for kjemi eller tiltrekning hos en annen person. Det er ofte knyttet til en spesifikk hendelse eller oppdagelse som raskt endrer ens oppfatning av en person, fra å være interessert til å være helt uinteressert. Årsakene til denne følelsen kan være mangfoldige, alt fra å ha munnen åpen mens man tygger mat til å være uhøflig mot servicepersonell eller å være ute av stand til å slutte å skrike under en berg-og-dalbane-tur. Det er som om en enkelt faktor eller opplevelse kan kaste en skygge over hele forholdet og ødelegge enhver mulighet for romantisk interesse.

6. «Green dating» er når du velger å date noen basert på felles verdier, spesielt når det gjelder miljøet. Ikke forveksle dette med «green flags», som brukes til å beskrive om noen viser positive sider som antyder at det er en god match.

7. «Ghosting» er når noen plutselig slutter å svare på meldinger og ignorerer den andre personen uten noen forklaring. Dette kan skje etter en eller flere dater og kan få den andre personen til å føle seg forvirret og såret. Å «ghoste» noen kan virke som en enkel utvei, men det finnes langt bedre måter å avslutte et forhold på, uansett hvor kort dere har datet. Å være autentisk og ærlig er alltid bedre. Tinder har unike data som viser at unge mellom 18-25 år er 32% mindre tilbøyelige til å ghoste noen enn de som er over 33 år. I tillegg svarer 77% av Tindermedlemmene på en match innen 30 minutter, 40% svarer inne fem minutter, og over en tredjedel svarer umiddelbart.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

8. «Benching» er når noen holder en potensiell partner «varm» eller på «reservebenken», uten å avskrive personen fullstendig. De kan for eksempel svare på meldinger av og til, men ikke prioritere et møte i virkeligheten. Selvfølgelig tar det tid å bli kjent med noen, men å ikke være ærlig om intensjonene sine er verken rettferdig eller effektivt. Det er alltid bedre å være tydelig og åpen.

9. «Catfishing» er når en person bruker en falsk identitet på nettet for å forføre mennesker på et emosjonelt plan. I tillegg til å være dypt uetisk, bryter denne atferden med Tinder’s brukervilkår og kan føre til utestengelse. Hvis du møter på et medlem som utgir seg for å være noen andre, bør du alltid rapportere det i appen.

10. «Gaslighting» er å manipulere noen ved å bruke psykologiske metoder slik at de til slutt stiller spørsmål ved sin egen virkelighet og evner. Dette er en ubehagelig atferd som kan være vanskelig å identifisere i starten. Hvis du slutter å kjenne deg igjen i samspillet med noen, kan det være verdt å reflektere over om det virkelig er en autentisk person som ønsker deg vel.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.