1 av 4 unge har sittet på med beruset bilfører

alkohol bilfører

Denne uken gjennomfører politiet aksjonsuke mot ruskjøring, med flere ruskontroller på norske veier. – Promillekjørere er risikobomber på veien, ikke minst gjelder det unge førere, sier fung. generalsekretær i Av-og-til, Eli Marie Stavlund.

Politiet er godt i gang med kontrollaksjonen, som er en del av et større europeisk trafikksikkerhetssamarbeid. 

– Vi er tydelig til stede på norske veier for å bevisstgjøre om farene ved ruspåvirket kjøring i trafikken og opplever at de aller fleste er glade for at vi er tilstede. Hensikten med å gjennomføre ruskontroller er å forebygge alvorlige ulykker ved å luke ut dem som kjører i ruspåvirket tilstand. På den måten sikrer vi også at veiene blir tryggere for alle, sier UP-sjef Knut Smedsrud. 

Les også:  Tilbakela 800 mil: Samlet inn en halv million

Alkovettorganisasjonen Av-og-til samarbeider med Utrykningspolitiet (UP) under ruskontrolluken. En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til viser at mange bilførere fremdeles utfordrer både loven og skjebnen:

  • Hele 1 av 4 unge bilførere (18-29 år) har ifølge undersøkelsen sittet på med en bilfører som har drukket alkohol.
  • Enda flere (28 prosent) har kjørt bil selv etter å ha drukket og vært usikker på egen promille.
Les også:  Refleks redder hundeliv

Det er langt høyere enn befolkningen generelt, hvor 14 prosent har kjørt bil uten å være sikker på egen promille – og 10 prosent har sittet på med en beruset bilfører.

– Vi ser at den yngste målgruppen skiller seg ut – og ligger langt høyere enn resten av befolkningen. Det er urovekkende når vi vet hvor mye risikoen for ulykker øker ved promille – spesielt for de yngste bilførerne, sier Eli Marie Stavlund, kommunikasjonssjef i Av-og-til.

Les også:  LESERINNLEGG: Kort vei fra dugnad til gule vester

Risikoen for å havne i en ulykke øker med 68 ganger om man er ruspåvirket, ifølge en rapport fra Transportøkonomisk institutt. For unge er risikoen enda høyere ved ruspåvirkning.

– Vi har ingen å miste. Det å sette seg i en bil med en som har drukket alkohol kan få alvorlige konsekvenser. Når det gjelder egen promille er en viktig huskeregel at dersom man er i tvil, skal man ikke kjøre bil, sier Stavlund.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.