VIDEO: Denne synsfeilen er livsfarlig

synsfeil

Bilister med nedsatt kontrastsyn kan ha opptil åtte ganger høyere risiko for å havne i trafikkulykker enn folk med normalt syn.

Syns du alt ser tåkete ut? Da kan det hende du lider av nedsatt kontrastsyn. Det kan ramme hvem som helst, og øker med alderen.

– Hvis du har dårlig kontrastsyn, blir det vanskeligere å skille de tingene du ser fra hverandre. Det blir som å gå i tåke eller kjøre bil en vinterdag når det er snøvær. Du mister detaljene rundt deg, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Evnen vår til å se kontraster er med på å gjøre oss til en god eller en dårlig sjåfør. Regn, tåke, sludd, snø, skumring og mørke gjør kontrastforholdene enda verre.

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

– Sjåfører med lav kontrastfølsomhet kan ha problemer med nattkjøring generelt, eller for eksempel ha vanskeligheter med å se fotgjengere i dårlig gatebelysning. Det er ikke uten grunn at EU i sitt direktiv har sagt at kontrastsyn er et helsekrav i forbindelse med førerkort, sier Haugo.

Man kan ha helt perfekt skarpsyn, men likevel ha dårlig kontrastsyn.

– Noen mener faktisk at kontrast er viktigere enn skarpsyn i trafikken. Hvis ny forskning bekrefter dette, kan det bli slik at kontrast blir viktigere å måle i fremtiden, sier Haugo.

Les også:  Nordland: Halvparten kjører halvveis i blinde!

I en undersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund svarer fire av ti at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av eget eller andres dårlige syn.

Også når du ikke kjører bil, kan manglende kontrastsyn skape problemer. Det kan for eksempel føre til vansker med å se fortauskanter, trapper, snøfonner og svake skygger.

– Lav kontrastfølsomhet kan være et symptom på for eksempel grå stær, grønn stær eller endringer i øyet på grunn av diabetes. Kontrastsynet kan svekkes som følge av visse øyeoperasjoner. Samtidig er det slik at folk med grå stær som opereres, ofte opplever at de får bedre kontrastsyn, sier Haugo.

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

Å bruke spesielle kontrastbriller med fargede linser kan gjøre det enklere å se kontraster. Mistenker du at du har dårlig kontrastsyn, kan du gå til en optiker eller øyelege og få hjelp.

– For mange er hovedårsaken til nedsatt kontrastsyn grå stær. Det kan opereres, sier Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Se videoen her:

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.